Miricioiu: lerares aan de gracht

De Roemeense sopraan Nelly Miricioiu geeft vanaf 13 augustus in Amsterdam tijdens het tiende Grachtenfestival een masterclass aan talentvolle jonge zangers. Miricioiu, internationaal befaamd om haar rollen in belcanto-opera’s, heeft al meer dan twee decennia in Amsterdam een cultstatus als ‘de koningin van de Matinee’ op zaterdag in het Concertgebouw.

Na haar fenomenale laatste optreden, in oktober vorig jaar in Cilea’s opera Adriana Lecouvreur, werd Nelly Miricioiu in deze krant zelfs gepromoveerd tot ‘keizerin van de Matinee’. Ze overkwam toen haar stemproblemen die haar in 2005 dwongen om zich terug te trekken uit de productie van Bellini’s Norma bij de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater.

Miricioiu had toen een keelontsteking. Tijdens de première van de voorstelling, waarnaar door velen lang was uitgezien, zong Miricioiu alleen tot de pauze, voor ze door Lucia Aliberti werd vervangen. Daarna zong ze slechts nog één voorstelling voor ze definitief opgaf en Hasmik Papian inviel.

De meestercursus van Miricioiu die plaatsvindt in Felix Meritis, eindigt met concerten op 17 en 18 augustus.