Machtsstrijd Duitse coalitiepartij CSU

In de christelijk-sociale CSU uit Beieren is een openlijke machtsstrijd uitgebroken over de politieke toekomst van de partijvoorzitter en minister-president van Beieren, Edmund Stoiber. Een al weken voortslepende discussie over het tijdstip waarop Stoiber de macht moet overdragen heeft partij en voorzitter aanzienlijke schade berokkend. Tijdens een vergadering van regionale politici, vandaag en morgen, wil de partij over het lot van Stoiber beslissen.

Edmund Stoiber is een uiterst succesvolle politicus die al dertien jaar in Beieren aan de macht is. Zijn partij regeert sinds 2003 zelfs met absolute meerderheid. Stoiber heeft ook aanzienlijke invloed in de nationale politiek. De CSU maakt, als zusterpartij van de CDU, deel uit van de grote coalitie van Angela Merkel. In 2002 was Stoiber namens CDU/CSU kanselierskandidaat maar hij verloor toen van Gerhard Schröder (SPD).

Met de verkiezingszege van Merkel, in 2005, leek voor Stoiber alsnog een belangrijke rol in Berlijn weggelegd. Op het laatste moment trok Stoiber zich echter uit de toekomstige regeringsploeg terug. Tot grote ergernis van zijn partij, waar inmiddels kandidaten voor de opvolging zich warmliepen. Slechts met de grootste moeite kon Stoiber zijn partij tot bedaren brengen. Door de onverhoedse manoeuvre had Stoiber zijn imago echter duurzaam beschadigd.

Twistpunt is nu al weken de vraag of Stoiber als lijsttrekker mag aantreden bij de regionale verkiezingen in 2008. Een aantal jonge politici vond dat de partijbasis daarover moet beslissen en niet de partijtop. Vorige week kwam Stoiber met de partijelite overeen dat hij zich in 2008 weer herkiesbaar zou stellen. Daarmee leek een crisis bezworen. Toen Stoiber echter vervolgens aankondigde dat hij de volle termijn, tot 2013, wil uitzitten, was het hek van de dam en werd de kritiek steeds heftiger.