Kramer wint, Wüst verliest

Sven Kramer heeft gisteren op het buitenijs van het Italiaanse Collalbo zijn eerste grote schaatstitel veroverd. Bij de vrouwen verspeelde Ireen Wüst op dramatische wijze op de laatste afstand de zege. De 19-jarige Tsjechische Martina Sáblíková werd verrassend Europees kampioen. „Als iemand zo subliem rijdt, kan ik alleen maar mijn pet afnemen”, zei Wüst.

Met bijna speels gemak schaatste Kramer op de afsluitende tien kilometer naar de Europese titel. De 20-jarige Fries liet de kampioen van vorig jaar, de Italiaan Enrico Fabris, maar liefst elf seconden achter zich: 13.10,44, een wereldrecord op buitenijs.

„Het is voor mij een opluchting dat ik eindelijk een grote titel heb gepakt”, zei Kramer. Hij won de vijf en de tien kilometer. De sleutel lag zaterdag op de 1.500 meter, die Kramer maar nipt verloor van olympisch kampioen Fabris. „De beste race ooit”, jubelde hij.

De suprematie van Kramer en Fabris wierp een schaduw over de prestaties van de andere deelnemers, van wie Carl Verheijen de beste was. Kramer en Verheijen plaatsten zich automatisch voor het WK allround, in februari in Heerenveen. Dat gold niet voor Mark Tuitert (achtste) en Wouter Olde Heuvel (tiende).

In het vrouwentoernooi stond voor het eerst sinds 1974, toen Atje Keulen-Deelstra haar laatste titel won, geen Duitse schaatsster op het podium, mede door het ontbreken van Anni Friesinger. Achter Sáblíková en Wüst werd Renate Groenewold voor de vijfde keer derde op een EK.

Schaatsen:pagina 13 en 15

    • Rob Schoof