Kramer wint Europese titel, Wüst net niet

Sven Kramer heeft gisteren op het buitenijs van het Italiaanse Collalbo zijn eerste grote schaatstitel veroverd. Met bijna speels gemak maakte de 20-jarige schaatser het karwei op magistrale wijze af op de afsluitende tien kilometer, waarin hij de kampioen van vorig jaar, de Italiaan Enrico Fabris, maar liefst elf seconden achter zich liet: 13.10,44.

Het was de afsluiting van een, in de woorden van Kramer, „magnifiek toernooi”, dat bol stond van de hoogtepunten, niet in de laatste plaats door de ideale weersomstandigheden op de prachtige hooglandbaan in de Dolomieten, waar, op de 500 meters na, elke afstand eindigde met een wereldrecord op buitenijs.

„Het is voor mij een opluchting dat ik eindelijk een grote titel heb gepakt”, zei Kramer, die in Collalbo zowel de vijf als de tien kilometer won, maar de meeste progressie boekte op de kortere afstanden. De sleutel van het kampioenschap lag voor Kramer zaterdag op de 1.500 meter, de specialiteit van olympisch kampioen Fabris. Tot afgelopen weekeinde kwam Kramer juist daar tekort om tijdens de allroundtoernooien de strijd aan te kunnen met Fabris en de Amerikanen Chad Hedrick en Shani Davis.

Na een bloedstollend gevecht met opnieuw fabelachtige tijden won Fabris met minimaal verschil van de jonge Fries, die met zijn 1.44,86 liefst twee seconden van zijn persoonlijke record afhaalde. „Dit was de beste race ooit”, zei Kramer na afloop.

Gerard Kemkers, de coach van Kramer, sprak van een „megaprestatie” van zijn pupil. „Dit was niet zomaar een krachtmeting. Fabris heeft op een ontiegelijk hoog niveau geschaatst. Sven heeft vier perfecte races gereden. Als het gat met Fabris dicht is, is het gat met de Amerikanen ook redelijk gedicht.”

De suprematie van Kramer en Fabris wierp een schaduw over de prestaties van de overige deelnemers, van wie Carl Verheijen de beste was dankzij zijn sterke vijf en tien kilometer. Kramer en Verheijen plaatsten zich automatisch voor het WK allround, volgende maand in Heerenveen. Dat gold niet voor Mark Tuitert, die erg teleurstelde met een achtste plaats, en Wouter Olde Heuvel (tiende).

Bij het vrouwentoernooi stond voor het eerst sinds 1974, toen Atje Keulen-Deelstra haar laatste titel won, geen Duitse schaatsster op het podium, mede door het ontbreken van Anni Friesinger. Achter de verrassende winnares, Martina Sáblíková en Ireen Wüst werd Renate Groenewold voor de vijfde keer in haar carrière derde op een EK.

Schaatsen vrouwen: pagina 13

    • Rob Schoof