Krajicek symboliseert malaise in Nederlandse tennis

Voor Michaëlla Krajicek zit de Australian Open er na één ronde al op. Zij verloor vanochtend van een Luxemburgse, die lager op de wereldranglijst staat. Met Krajicek verdween de enige Nederlandse uit het toernooi.

Rotterdam, 15 Jan. - Met de uitschakeling van Michaëlla Krajicek in de eerste ronde van de Australian Open is de malaise in het Nederlandse tennis compleet. Het eerste grandslamtoernooi van het jaar was slechts een halve dag bezig, toen de enige Nederlandse prof op een bijbaantje van Melbourne Park werd uitgeschakeld. Anne Kremer, de Luxemburgse nummer 159 van de wereldranglijst, had slechts twee sets nodig (6-4 en 6-3) om een einde te maken aan de illusies van de nummer één van de Nederlandse vrouwen.

Krajicek begon vandaag als de nummer 45 van de wereld aan haar tweede partij van 2007. Haar nederlaag op 5 januari in Hobart tegen de Française Severine Bremond had het zelfvertrouwen van ‘de kleine kraai’ niet of nauwelijks aangetast. Op de hardcourtbanen van Melbourne sprak ze gisteren voor de camera’s van de NOS nog het vertrouwen in eigen kunnen uit. „Of het een makkie wordt, dat weet ik niet. Maar als ik mijn best doe, dan moet ik van dat meisje kunnen winnen”, zei de achttienjarige Nederlandse. Krajicek had Kremer vorig jaar april in het toernooi om de Fed Cup nog overtuigend in twee sets verslagen.

Krajicek kon vandaag geen moment leunen op haar sterkste wapen: de opslag. De krachttennisster moest in de eerste set keer op keer haar service inleveren. Ze hield slechts stand in de opslaggames van de drie jaar oudere Kremer. De Luxemburgse bleef aan het einde van de eerste reeks het koelbloedigst en pakte de set met 6-4. Ondanks de aanwezigheid van een groepje Nederlandse rugzaktoeristen lukte het Krajicek niet meer om het initiatief over te nemen. Na negentig minuten moest ze haar tegenstandster teleurgesteld aan het net de hand schudden.

Het grote verschil tussen Krajicek en Kremer was het aantal unforced errors : 45 tegen 21. De halfzus van Wimbledonwinnaar Richard Krajicek wist slechts 21 winners te produceren. Veel te weinig voor een aanvallende speelster die het spel van achteruit met harde klappen wil dicteren. Daarmee liep het zevende grandslamtoernooi waarin Krajicek in haar nog korte carrière actief was, uit op een nieuwe tegenvaller. Vorig jaar haalde de in Almere geboren prof nog de derde ronde, waarin ze op moest geven tegen de latere winnares Amélie Mauresmo. Krajicek werd destijds door de hitte bevangen. Door de uitschakeling in de eerste ronde zal ze een flink aantal plaatsen dalen op de wereldranglijst. Als over twee weken de nieuwe ranking bekend wordt gemaakt zal ‘Misa’ niet meer bij de beste vijftig tennissters ter wereld behoren.

Krajicek geldt al jaren als dé hoop van het Nederlandse vrouwentennis. De voormalige nummer één van de wereld bij junioren maakte in het begin van haar profloopbaan een stormachtige ontwikkeling door. Twee jaar geleden maakte ze op zestienjarige leeftijd haar debuut in het hoofdtoernooi van de Australian Open. De Zwitserse Patty Schnyder moest in de tweede ronde alles in het werk stellen om de opmars van het talent te stoppen. Maar vrijwel iedereen, inclusief Schnyder zelf, was er destijds van overtuigd dat een doorbraak van Krajicek slechts een kwestie van tijd zou zijn. Nu twee jaar later heeft ze onder leiding van haar vader en coach Petr Krajicek de sprong naar de subtop nog niet weten te maken.

Krajicek kende vorig seizoen met toernooioverwinningen in Hobart en Rosmalen enkele hoogtepunten, maar op de grote podia in Melbourne, Parijs, Londen en New York wist ze geen indruk te maken. Tegen speelsters uit de absolute top kwam Krajicek vooral fysiek nog flink tekort. Zo liet Maria Sjarapova in de eerste ronde van de US Open op pijnlijke wijze zien hoe ver Krajicek nog verwijderd is van het topniveau.

Krajicek gebruikte de laatste maand van 2006 om in Tsjechië aan haar fysieke gestel te werken. Met hernieuwd zelfvertrouwen begon ze deze maand aan het nieuwe tennisjaar. Maar na haar teleurstellende nederlagen tegen modale speelsters in Hobart en Melbourne zal geloof in eigen kunnen flink gedaald zijn. Na de uitschakeling van Robin Haase, Raemon Sluiter en Elise Tamaëla in het kwalificatietoernooi van de Australian Open, betekende het echec van Krajicek ook een klap voor het Nederlandse tennis. De kleine hoop op succes was na een halve dag al verdwenen.

    • Koen Greven