Iran eist dat Amerika vijf gearresteerde Iraniërs vrijlaat

Teheran. Iran heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van vijf Iraniërs die zijn gearresteerd bij een Amerikaanse operatie in het noorden van Irak. De Verenigde Staten zeggen dat de Iraniërs die donderdag zijn opgepakt in de Noord-Iraakse stad Arbil banden hebben met de Iraanse Revolutionaire Garde, die volgens de VS opstandelingen in Irak traint en van wapens voorziet. Maar het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de vijf ”betrokken waren bij consulaire zaken”. Iran eist ook compensatie voor schade aan het Iraanse kantoor in Arbil dat door het Amerikaanse leger is bestormd. Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het kantoor officieel geregistreerd als Iraans consulaat. De Iraakse autoriteiten zeggen dat het om een Iraans kantoor gaat dat in het proces zat om consulaat te worden. Vorige maand hebben de VS ook een aantal Iraniërs gearresteerd in Irak. Ze werden vrijgelaten na grote druk van de Iraakse regering.