Irak executeert twee adviseurs Saddam

Twee naaste medewerkers van Saddam Hussein zijn vanochtend vroeg in Bagdad opgehangen. Het gaat om Saddams halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti en voormalig opperrechter Awad Hamad al-Bandar.

Net als Saddam zijn ze ter dood gebracht wegens hun rol bij een bloedbad in het dorp Dujail. Daar werden 148 shi’itische inwoners vermoord na een mislukte aanslag in 1982 op Saddam.

De Iraakse president Jalal Talabani pleitte afgelopen week nog voor uitstel van de nieuwe terechtstellingen. Hij verwees naar de ophef die is ontstaan over de manier waarop op 31 december de executie van Saddam verliep. Omstanders filmden toen met mobiele telefoons en schreeuwden beledigingen naar de oud-dictator.

Een regeringswoordvoerder onderstreepte vanochtend dat de executies ditmaal volgens de regels waren verlopen. Wel erkende hij dat Saddams halfbroer Barzan door zijn ophanging werd onthoofd. Een regeringsadviseur zei dat zoiets „zelden” voorkomt bij een dergelijke executie. Hij sprak over „een straf Gods”. Barzan was het hoofd van de geheime politie onder Saddam Hussein.

De Iraakse president Talabani is gisteren naar buurland Syrië vertrokken voor overleg over de situatie in het land. In Damascus sprak hij direct na aankomst de Syrische president Assad die hem volgens het Syrische persbureau SANA steun toezegde bij de totstandkoming van verzoening en stabiliteit in Irak. Vorige week nog herhaalde de Amerikaanse president Bush het verwijt dat Syrië en Iran steun geven aan respectievelijk sunnitische en shi’itische opstandelingen in Irak. Een vertrouweling van Talabani zei dat het bezoek aan Syrië niet moet worden gezien als „een affront” jegens de Verenigde Staten, maar dat de Iraakse belangen nu eenmaal „verschillen” van die van de VS. „De vijandelijkheid tussen de VS en Syrië en Iran is niet bevorderlijk voor de situatie in Irak”, aldus de Koerdische parlementariër Mahmoud Othman.

President Bush zei gisteren dat hij „zich verzet” tegen de Democraten in het Congres, die zijn voornemen niet steunen om 21.500 extra militairen naar Irak te sturen. Op televisie zei Bush dat hij de bevoegdheid heeft extra manschappen te sturen, ongeacht wat het Congres wil.

De spanningen tussen de VS en Iran zijn verder opgelopen met de arrestatie, door Amerikaanse troepen, van vijf Iraniërs in het Iraanse consulaat in Arbil, in het Koerdische noorden van Irak, afgelopen donderdag. Het gaat volgens een woordvoerder van Iran om diplomaten en niet om leden van de Iraanse Revolutionaire Garde die de Iraakse rebellen helpen, zoals de VS zeggen.

irak:pagina 5