Honden en katten zijn geen luxeartikel

Een ziek huisdier, maar geen geld voor de dierenarts. Voor dit dilemma heeft de Dierenbescherming Rijnmond een oplossing bedacht: in het Rotterdamse Dierenopvangcentrum wordt vanmiddag de eerste dierenartspraktijk voor minima geopend. Uitkeringstrekkers kunnen daar terecht tegen sterk gereduceerd tarief. „Het regent al afspraken”, zegt woordvoerder Henk Beugeling.

Waarom is zo’n praktijk nodig?

„Omdat wij tijdens huisbezoeken merken dat minima steeds vaker in financiële problemen komen als hun huisdier ziek wordt. Niet zelden staan eigenaren om die reden een dier af, of laten ze het inslapen. Tientallen keren per jaar zien wij hoe dieren de dupe worden van armoede. Dan treffen wij sterk vermagerde en zieke honden aan. Of katten met chronische huidproblemen die met vlooienbehandelingen eenvoudig voorkomen hadden kunnen worden. Aan die toestand moest iets gebeuren, vonden wij. Naar Duits en Engels voorbeeld hebben we daarom besloten een gesubsidieerde praktijk op te zetten. Daar gaan we uitkeringstrekkers helpen voor half geld.”

Als je weinig geld hebt, moet je dan wel een hond of kat nemen?

„Vaak hebben mensen al een huisdier voor ze in de problemen komen. Afgezien daarvan: we moeten voorkomen dat een hond of kat een luxeartikel wordt dat alleen de beter gesitueerden zich nog kunnen permitteren. Juist bij minima spelen huisdieren vaak een grote sociale rol in huis.”

Een arme hondenbezitter in Schin op Geul kan geen treinkaartje naar Rotterdam betalen.

„We hopen dat ons voorbeeld snel navolging krijgt, zodat een landelijk netwerk van dierenartspraktijken voor minima onstaat.”

    • Arjen Ribbens