Halfbroer en beul van Saddam

Als hoofd van de Iraakse geheime dienst zaaide hij dood en verderf. Vanochtend werd Barzan, halfbroer van Saddam Hussein, geëxecuteerd.

Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti tijdens zijn proces, vorig jaar februari. Foto AFP (FILES) -- File picture dated 14 February 2006 shows defendent Barzan Ibrahim al-Tikriti, former presidential advisor and half-brother of Iraq's late president Saddam Hussein, screaming at the judge in court in Baghdad. Two former Saddam aides, Barzan and Awad Ahmed al-Bandar, the former head of the revolutionary court, were executed early 15 January 2007, according to the Iraqi government. The two men had been found guilty, along with the former dictator, of crimes against humanity for the killing of 148 Shiites from the village of Dujail in 1980s. AFP PHOTO/POOL/CHRIS HONDROS
Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti tijdens zijn proces, vorig jaar februari. Foto AFP (FILES) -- File picture dated 14 February 2006 shows defendent Barzan Ibrahim al-Tikriti, former presidential advisor and half-brother of Iraq's late president Saddam Hussein, screaming at the judge in court in Baghdad. Two former Saddam aides, Barzan and Awad Ahmed al-Bandar, the former head of the revolutionary court, were executed early 15 January 2007, according to the Iraqi government. The two men had been found guilty, along with the former dictator, of crimes against humanity for the killing of 148 Shiites from the village of Dujail in 1980s. AFP PHOTO/POOL/CHRIS HONDROS AFP

Was de onbedoelde onthoofding van Barzan Ibrahim Hasan al-Tikriti inderdaad een „straf van God”, zoals een Iraakse regeringsadviseur vanochtend zei? Als dat zo is, dan heeft Saddams halfbroer zijn wrede einde waarschijnlijk te danken aan zijn leidende rol bij Mukhabarat , de gevreesde geheime dienst die onder Saddams bewind duizenden (vermeende) tegenstanders spoorloos liet verdwijnen, martelde en vermoordde.

Barzan, geboren in 1951 in Tikrit, deed in 1968 mee aan de coup die de Ba’ath partij aan de macht bracht. Nadat Saddam in 1979 president werd, rees ook de ster van Barzan bij de geheime dienst. In 1982 kwam hij er formeel aan het hoofd van te staan. Hij gaf in die functie niet alleen opdracht tot wrede vergeldingen – zoals in 1982 na de mislukte aanslag op Saddam in Dujail en een jaar later op honderden Koerden van de Barzani-stam die werden begraven in een massagraf bij Kirkuk – maar deed er ook zelf actief aan mee. Getuigen zagen hem in Dujail rondlopen met een geweer waarmee hij op dorpelingen schoot.

Later werd Barzan ingezet om de belangen van Saddam in het buitenland te dienen. Hij werd benoemd tot Iraaks ambassadeur bij de Verenigde Naties in Genève (1989 - 1998). In Zwitserland droeg Barzan vooral ook zorg voor Saddams persoonlijke fortuin en dat van de familie.

In april 2003, een maand na het begin van de Amerikaanse invasie werd Barzan opgepakt door de Amerikaanse troepen. Hij was nummer vijf op de troefkaarten van gezochte Irakezen die de VS hadden verspreid.