Energieakkoord Aziatische landen

Zestien Aziatische landen waaronder China, India en Japan hebben vanmorgen afgesproken de energievoorziening te verbeteren. Ook willen ze minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen.

De landen kwamen niet met harde doelstellingen. Wel riepen zij elkaar op om meer te investeren in milieuvriendelijke brandstoffen en te proberen zuiniger met energie om te gaan.

Het energieverbruik in de tien landen verbonden in de ASEAN, het economisch verbond van tien Zuidoost-Aziatische landen inclusief Indonesië, zal tegen 2030 zijn verdubbeld. Daarbij komt het energieverbruik van de zes landen die aanschoven voor de vergadering: China, India, Japan, Zuid-Korea en Australië. Vorige week publiceerde de Europese Commissie wel harde doelstellingen voor onder meer het terugdringen van het broeikaseffect in de EU.

De zestien willen minder afhankelijk worden van olie uit het Midden-Oosten en spraken af meer samenwerking te zoeken met energieproducenten in de regio. „Rusland staat hierbij nadrukkelijk op de voorgrond. Over tien jaar kan Rusland 30 procent van de olie- en gasconsumptie leveren aan het oosten van Azië”, stelde de Filippijnse president Arroyo, gastvrouw van de vergadering. Zij riep ASEAN en Japan op om samen te werken bij onder meer de grootschalige opslag van olievoorraden en bij de ontwikkeling van biobrandstoffen. Japan, dat een zeer groot gedeelte van zijn energie moet importeren, heeft hier meer ervaring mee.

Het energieverbruik staat wereldwijd in de belangstelling. De opkomende economieën verbruiken steeds meer energie, terwijl de noodzaak van matiging in verband met het milieu vooral in westerse landen wordt aangeprezen. Ook is de prijs van energie de afgelopen jaren fors opgelopen.

De olieprijzen zijn vanmorgen licht gestegen na berichten dat het oliekartel OPEC op aandrang van Iran en Venezuela een spoedvergadering zou willen beleggen om de daling van de olieprijzen tegen te gaan. In Londen steeg de prijs van Brentolie uit de Noordzee met 44 cent tot 53,39 dollar per vat. Brent bepaalt driekwart van de mondiale olieprijzen. De olieprijs is dit jaar al met 13 procent gedaald, mede door de milde winter. Wel kost een vat olie nog altijd tientallen dollars meer dan enkele jaren geleden. (Reuters, AP, BBC)