Een exemplarische Wagner-Matinee

Concert: Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en solisten o.l.v. Lothar Zagrosek. Gehoord: 13/1 Concertgebouw Amsterdam. Radio 4: 16/1 20 uur.

Een Wagner-Matinee met orkestrale muziek van Debussy, vocale muziek van Boulez en met een zinderende uitvoering van de eerste acte van Wagners opera Die Walküre, dat is typerend voor de ZaterdagMatinee in het laatste seizoen dat werd geprogrammeerd door Jan Zekveld. Het was een echt evenement in Zekvelds festival in de concertzaal, op radio en tv.

Deze conceptuele, maar in de praktijk zeer aansprekende Matinee ging over avantgardisme en de ‘Nachwirkung’ van Wagner. Debussy was een fervente Wagneriaan die zich later van hem afkeerde maar toch niet van hem loskwam. En van Wagnerbewonderaar Boulez mochten alle operatheaters worden opgeblazen. Maar hij dirigeerde in Bayreuth legendarische voorstellingen van Der Ring des Nibelungen.

Met de uiterst competente dirigent Lothar Zagrosek begon het Radio Filharmonisch Orkest aan een perfecte en intense uitvoering van symfonische delen uit Debussy’s muziek voor het mysteriespel Le martyre de Saint Sébastien. De cantate Le soleil des eaux van Boulez op teksten van René Char sprankelde met sopraan Marisol Montalvo en het Groot Omroepkoor.

De eerste acte van Wagners Die Walküre is ideaal om concertant uit te voeren. Drie zangers slechts in deze scène van 65 minuten waarin de ooit gescheiden tweeling Siegmund en Sieglinde zich hervindt onder het boze oog van Hunding, de echtgenoot van Sieglinde. Haar incestueuze liefde voor haar broer leidt tot de verwekking van Siegfried, de vreesloze held uit Der Ring des Nibelungen.

Maar toch werd deze decorloze uitvoering fascinerend muziektheater door drie riante zangers dramatische présence. De Oostenrijkse Martina Serafin was een Sieglinde van statige allure. De Zweedse tenor Lars Cleveman, klein van gestalte, was een bevangen zwerver, krachtig sensueel opbloeiend in Du bist der Lenz. En de Koreaanse bas Attila Yun bracht een onverbiddelijke dreiging mee , een mythische krijger uit een film van Kurosawa. Absolute top, allemaal.

    • Kasper Jansen