Draadloze hifi via wifi

Draadloze speakers via Bluetooth kenden we al, maar tijdens de Consumer Electronics Show scoorden deze luidsprekers via Wifi ook hoge ogen. De wifispeakers van Avega kosten zo’n 250 euro per paar (instapmodelletje) maar er zijn ook duurdere, betere klinkende uitvoeringen te koop. Een modern draadloos netwerk (802.11g) is geschikt om 4 kamers tegelijk van stereogeluid

ces_wifispeakers.jpgDraadloze speakers via Bluetooth kenden we al, maar tijdens de Consumer Electronics Show scoorden deze luidsprekers via Wifi ook hoge ogen. De wifispeakers van Avega kosten zo’n 250 euro per paar (instapmodelletje) maar er zijn ook duurdere, betere klinkende uitvoeringen te koop. Een modern draadloos netwerk (802.11g) is geschikt om 4 kamers tegelijk van stereogeluid te voorzien, of om in één kamer een draadloos 7.1 surround systeem aan te leggen. Straks is ook nog de snellere 802.11n-standaard voorhanden.

Die levert voldoende bandbreedte om naar meerdere kamers tegelijk een surround-signaal te sturen. Waarom is dat belangrijk? Omdat het Avega-systeem gesynchroniseerde audio uitstuurt, en je dus al wandelend door je wifi-paleisje overal van dezelfde muziek kunt genieten - zonder vertraging. De vertraging door de draadloze verzending is kleiner dan 15 milliseconden, garandeert de Avera-woordvoerder. Volgens hem zie je bij een dvd geen synchronisatieproblemen tussen audio en video. Tijdens de demo in een te lawaaierige ruimte, zat een serieuze beoordeling van de klankkwaliteit er helaas niet in.

Houd er rekening mee dat de wifi-luidsprekers wel gewoon stroom nodig hebben, dus een compleet kabelloze woonkamer zit er toch niet in.

    • Marc Hijink