Dodelijk ongeluk wellicht door ruzie

Bij een verkeersongeval in Wapenveld zijn afgelopen vrijdagavond drie mannen (18, 21 en 22 jaar) uit Heerde om het leven gekomen. Een 19-jarig meisje raakte zwaar gewond. De slachtoffers zaten in een auto die op de provinciale weg tussen Wapenveld en Heerde bij een inhaalmanoeuvre met hoge snelheid van de weg raakte en tegen een boom botste.

De politie verdenkt de bestuurders van twee ingehaalde auto's van betrokkenheid. De bestuurders, twee inwoners uit Heerde van 19 en 20 jaar oud, zijn op de plek van het ongeval aangehouden maar gisteren wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

De slachtoffers en de verdachten zijn bekenden van elkaar. De twee groepen waren in december betrokken bij een ruzie. Bij die onenigheid is de vader van één van de verdachten aangereden door één van de mannen die afgelopen vrijdag bij het ongeval is overleden. Vrijdagavond liepen de twee groepen jongeren elkaar tegen het lijf in een jeugdhonk in Wapenveld. Hierbij is volgens een politiewoordvoerder alleen gescholden. De rivaliserende jongeren hebben kort na elkaar het jeugdhonk verlaten. De twee auto’s van de verdachten, met in totaal zes inzittenden, zijn vervolgens op weg naar Heerde met hoge snelheid ingehaald door de later verongelukte auto. Bij de botsing brak de auto in twee stukken en vloog deels in brand. De inzittenden werden door de botsing uit de auto geslingerd. De drie jongemannen overleden ter plekke. Twee van de dodelijke slachtoffers zijn broers. Het derde slachtoffer was vermoedelijk de bestuurder.

De politie probeert via getuigen te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld. De zwaargewonde vrouw heeft nog geen verklaring kunnen afleggen. Volgens een woordvoerder kan het incident uit december „indirect een rol spelen”. De verdachten zijn direct na het ongeval aangehouden omdat de politie op de hoogte was van de onenigheid en wist dat de groepen jongeren elkaar vrijdagavond in het jeugdhonk hadden gezien. Ook speelt de aanwezigheid van remsporen op de weg een rol bij de aanhouding.

Het jongerenwerk in de gemeente Heerde heeft zaterdag een bijeenkomst in het jeugdhonk gehouden waar jongeren over het ongeval konden praten. Bij die bijeenkomst was ook Slachtofferhulp aanwezig. Vanavond zou er een herdenkingstocht naar de plek van het ongeval worden gehouden.