DHM wil op dieet

‘Dit is jouw schuld, hoor.” De Hongerige Man staat voor de spiegel in de badkamer. Naakt. Terwijl ik hem glimlachend gadesla, bestudeert hij zichzelf aan alle kanten. Draait een kwartslag, spant zijn buikspieren en laat ze weer los. Draait terug, heft zijn armen, balt zijn armspieren en laat de boel weer zakken. Zelf is hij allesbehalve geamuseerd. „Wie maakt er nou aardappelpuree met een kilo boter? En al die kroketten en oliebollen met oud en nieuw. ‘Ah, eet jij nog even de laatste restjes op, anders moet ik ze weggooien.’ Het is echt jouw schuld.” „Maar je kunt toch ook nee zeggen?” protesteer ik. „Nee zeggen? Tegen jou?” Schamper lachje. „Het valt trouwens best mee. We moeten nodig die tl-buis vervangen door een klein lampje, dat is alles.” Maar DHM laat zich niet troosten. Hij wil op dieet. En ik moet het regelen.

Dieet, dieet, ik haat diëten. Als ik ergens niet tegen kan, is het tegen boeken, tijdschriften, lijstjes, schema’s en tabellen die mij voorschrijven wat ik wel of niet mag eten. Dat maak ik zelf wel uit. Je kunt er bijvoorbeeld donder op zeggen dat zo’n dieet beweert dat het een doodzonde is om je ontbijt over te slaan. Ik houd niet van ontbijten. Ik vind het al knap lastig dat mijn man en kinderen ’s ochtends zo nodig iets moeten eten, laat staan dat ik mezelf ertoe kan brengen. Nog nooit ben ik een dieet tegengekomen waarbij ik ’s ochtends een verse jus en vijf espresso’s mag drinken, pas tegen tweeën iets hoef te lunchen, en dat ik dan heel goed bezig ben.

Afijn, het gaat hier niet om mij. Het gaat om De Hongerige Man die daar ongelukkig voor de spiegel staat en zich wil gaan uithongeren, teneinde het vetlaagje rondom zijn navel te doen smelten. Omdat dat vetlaagje blijkbaar mijn schuld is, is het wegsmelten ervan nu ook mijn verantwoordelijkheid. Een situatie die vraagt om een radicaal besluit. „Dan gaan we sonjabakkeren,” zeg ik. Terwijl ik de badkamer uitloop hoor ik DHM zijn spiegelbeeld geruststellen: „We gaan sonjabakkeren.”

Uit Bereik én behoud je ideale gewicht!: volkorenbroodjes met eiersalade. Officieel met 1 eetlepel kant-en-klare magere yoghurtdressing en 2 eetlepels halfvolle crème fraîche, maar dat vind ik zulke onzinproducten. Maak het sausje liever met 2 lepels magere yoghurt en 1 lepel volvette crème fraîche.

Voor 4 personen:

4 hardgekookte eieren, elk in 6 parten

2 eetlepels magere yoghurt

1 eetlepel crème fraîche

mespunt kerriepoeder

2 eetlepels bieslook, fijngeknipt

4 bruine broodjes

2 eetlepels mosterd

een handje gemengde sla

Roer de yoghurt, crème fraîche, peper en zout, kerriepoeder en bieslook tot een sausje en schep de eieren erdoor. Halveer de broodjes, besmeer ze met mosterd en beleg ze met sla en eiersalade.

Sonjabakker jij zelf ook? Of heb je al eens eerder gesonjabakkerd? Deel je ervaringen en ook je overlevingstips met anderen op het weblog www.nrc.nl/kokenetc.

    • Janneke Vreugdenhil