Contractmoord opgelost?

frenkel.jpgContractmoorden worden in Rusland nooit opgelost, schrijven wij. Nooit? Het lijkt er nu toch echt op dat Moskouse speurders de geruchtmakende moord op centrale bankier Andrej Kozlov hebben gekraakt: de hele keten van moordenaars via bemiddelaars tot opdrachtgever.

Vandaag verdween de ongure bankier Aleksej Frenkel (38) achter de tralies; hij was in een lange vendetta met Kozlov verwikkeld. ‘Ze liegt! Ze liegt!’ riep hij wachtende journalisten toe. Wie liegt? Restauranthoudster Liana Askerova, die opschepte over haar contacten hoog in de maffia toen Frenkel klaagde dat die verrekte Kozlov steeds zijn witwasoperaties sloot.

Goedkoop is duurkoop, ontdekte Frenkel: hij betaalde Askerova slechts tienduizend dollar om Kozlov om te leggen. Daarvoor huurde haar middenman een komisch Oekraïens trio dat met roestige Zjigoeli’s naar Moskou reed en pas na de moord ontdekte wie hun slachtoffer was. Paniek volgde, ruzie, paranoïa, chaos …

Lees hier het hele verhaal: het oogt nogal overtuigend. Nu Politkovskaja nog.

    • Coen van Zwol