Britse ontwikkelt gemodificeerde kip

Een Britse wetenschapper heeft genetisch gemodificeerde kippen ontwikkeld die in het wit van hun eieren potentiële geneesmiddelen voor mensen produceren. In hun DNA zijn de genen voor twee typen medicinale stoffen toegevoegd. Daarmee kunnen in beginsel op betrekkelijk goedkope wijze nieuwe medicijnen tegen kanker en andere ziekten worden ontwikkeld.

De genetisch gemodificeerde kippen zijn ontwikkeld door Helen Sang, van het Roslin Institute bij Edinburgh. Dit slaagde er in 1997 als eerste ter wereld in een schaap te klonen (‘Dolly’). Een artikel van Sang over het kippenproject verschijnt vandaag in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tot dusverre werden dergelijke proteïnen tegen hoge kosten in laboratoria ontwikkeld. Sang fokte de afgelopen jaren vijfhonderd genetisch gemodificeerde kippen. Aan hun DNA was de genetische code voor twee potentiële medicijnen toegevoegd: het antilichaam miR24 dat gebruikt kan worden voor de behandeling van huidkanker, en het menselijke gen voor interferon b-1a, dat reproductie van virussen in cellen tot staan brengt. Door de genvolgordes te koppelen aan die van het belangrijkste proteïne in kippeneiwit, kwamen de twee stoffen in het wit van de eieren terecht.

Het kan overigens nog zeker tien jaar duren voor Sangs techniek resulteert in nieuwe medicijnen. Zij zoekt nog naar manieren om de hoeveelheid interferon in het eiwit te verhogen, omdat voor de behandeling van ziekten grote hoeveelheden nodig zullen zijn.