Beulswerk Maase helpt Wondimu

De Ethiopische atleet Wondimu wint de 35ste strandklassieker in Egmond.

Kamiel Maase doet veel kopwerk maar wordt derde.

Eshete Wondimu zag in Egmond bij windkracht zes voor het eerst de zee. De 22-jarige Ethiopische atleet schrok zo van het bulderende en schuimbekkende geweld, dat hij de hele halve marathon veilig achter de rug van Kamiel Maase kroop. Eenmaal terug in de Noord-Hollandse kustplaats en in het zicht van de finish op de boulevard, wierp Wondimu de schroom van zich af en demarreerde naar de zege in de 35ste editie van de strandklassieker.

De winnende tijd bedroeg 1.04.14 en lag ver boven het parkoersrecord van Greg van Hest uit 1999 (1.01.19). Dat was gezien de barre omstandigheden niet verwonderlijk. Vooral de harde wind en het mulle zand maakten de wedstrijd ongeschikt voor rappe tijden. Kamiel Maase zag zijn vele kopwerk niet beloond en moest in de slotfase ook nog Juwawo Wirimai laten passeren. De Zimbabwaan eindigde op 13 seconden als tweede. Maase werd derde in 1.04.34. Michel Butter eindigde op een knappe vijfde plaats.

Maase toonde aan dat een atleet in vorm zelfs geniet van extreme elementen. De marathonloper maakte ondanks zijn lengte (1 meter 91) het tempo tegen de straffe wind op het mulle zand. „Ik liep lekker. Hoewel het op het strand zoeken was naar het juiste spoor. Ik heb door het zwalken heel wat meters extra gemaakt.”

Hij had al snel in de gaten dat de Afrikanen niet van zins waren de kop over te nemen. „Ik vond het wel prima. Ook in de duinen deed ik het kopwerk”, zei de 35-jarige Maase, die zich voorbereidt op de marathon van Lake Biwa in Japan in maart.

Maase rekende misschien stilletjes op zijn derde overwinning in Egmond, maar de onbekende Wondimu bleek over een splijtende demarrage te beschikken. Maase berustte: „Ik had niet die versnelling die ik vorig jaar wel in de benen had en waarmee ik toen won. Toch heb ik lekker gelopen en genoten van de race. Egmond blijft altijd weer een avontuur.”

De winst bij de vrouwen ging naar de Keniaanse Hilda Kibet in 1.13.25. Zij versloeg in een eindsprint de Ethiopische Gete Wami, die dezelfde eindtijd kreeg. Merel de Knegt was op de zevende plaats in 1.18.30 de beste Nederlandse. (ANP)