Bestand cocaboeren en prefect

In de Boliviaanse stad Cochabamba is sinds vrijdag een fragiel bestand van kracht, nadat bij confrontaties tussen cocaboeren en burgers uit de middenklasse donderdag twee doden en 130 gewonden vielen.

Het conflict draait om de plaatselijke prefect (gouverneur) Manfred Reyes Villa. De cocaboeren eisen zijn vertrek omdat hij meer autonomie nastreeft en hierover een referendum wilde uitschrijven. Reyes heeft dit voornemen nu ingetrokken. In ruil hiervoor hieven de cocaboeren en andere betogers hun wegblokkades op en trokken ze zich terug in het stadscentrum. Daar ziet het leger toe op de orde.

Reyes is gevlucht naar Santa Cruz en wil pas terugkeren als de cocaboeren de stad verlaten. Santa Cruz is een bolwerk van de oppositie van enkele rijke, laaggelegen en blankere departementen. Dit deel van het land wil meer autonomie. Ook is men er gekant tegen de grondwetgevende assemblee, die momenteel vergadert, en waarmee president Morales zijn land wil herijken op inheemse waarden.

De cocaboeren vormen de achterban van Morales, die zelf de vakbond van cocaboeren leidde die nu protesteert. Morales reisde zaterdag af naar de stad en noemde de eis van de cocaleros „legitiem, maar niet legaal”. „We kunnen een democratische oplossing zoeken.”

Ooggetuigen zeggen dat de middenklassers het geweld donderdag uitlokten. Morales zei dan ook „dat het de middenklasse was die begon te vechten tegen de plattelandsbevolking, net als in de 17de en 18de eeuw”. (AP, EFE)