Bengaalse alliantie akkoord met nieuw kiesproces

De Bengaalse alliantie van oppositiepartijen gaat meedoen aan de parlementsverkiezingen. Dat heeft de secretaris-generaal van de Awami League gisteren gemeld.

Eind vorige week besloot de president van Bangladesh, Iajuddin Ahmed, de voor 22 januari uitgeschreven verkiezingen uit te stellen en een nieuwe interim-premier aan te wijzen, die eerst een aantal electorale hervormingen moet gaan doorvoeren.

Dit was de belangrijkste eis van de Awami League, een samenwerkingsverband van veertien partijen onder leiding van oud-premier Sheikh Hasina, die afgelopen maanden in de hoofdstad Dhaka en andere delen van Bangladesh een gewelddadig protest tegen de verkiezingen organiseerde. Daarbij kwamen zeker dertig mensen om.

Volgens Hasina was de Bengaalse Nationale Partij van haar aartsvijandin Begum Khaleda Zia op de kieslijsten bevoordeeld. De recente ontwikkelingen beschouwt de Awami League als „een nieuwe start”, aldus de alliantie gisteren.

President Ahmed kondigde vorige week ook de noodtoestand af in het hele land, om verdere gewelddadigheden te voorkomen. Sindsdien zijn circa vijfduizend mensen gearresteerd, volgens lokale media uit beide kampen.

De gerespecteerde econoom Fakhruddin Ahmed werd vrijdag beëdigd als interim-premier. Hij heeft inmiddels een raad van adviseurs benoemd en moet gaan overleggen met beide partijen. Ook zal hij een nieuwe kiescommissie aanwijzen, die de kieslijsten zal herzien. Het gehele proces zou binnen negentig dagen moeten worden afgerond.

Sommige diplomaten vrezen dat de Bengaalse Nationale Partij uit frustratie over het uitstel van de verkiezingen nu op haar beurt de komende verkiezingen zal boycotten. (AP, Reuters)