Avontuurlijke, vernieuwende saxofonist

Michael Brecker, zaterdag overleden aan leukemie, beheerste zijn instrument op fenomenale wijze en was een voorbeeld voor een jonge generatie musici.

Hoewel de roots van de zaterdag in New York overleden tenorsaxofonist Michael Brecker (57) in de jazz lagen, heeft hij altijd de drang gevoeld nieuwe deuren te openen. Hij was daarmee het perfecte voorbeeld van een avontuurlijke, vernieuwende musicus die geen onderscheid wilde maken tussen pop-, rock-, blues- en jazzmuziek. Zijn fenomenale instrumentbeheersing op tenor werd bestudeerd en afgekeken door tal van beginnende saxofonisten. Brecker kreeg elf Grammy Awards. Twee jaar geleden ontving Brecker een eredoctoraat in de muziek van het befaamde Berklee College of Music in Boston.

Dat Brecker leukemie had, werd een jaar geleden bekend door een brief van zijn vrouw aan de internationale jazzgemeenschap. Zij riep daarin op tot een geschikte beenmergdonor, die uiteindelijk niet werd gevonden. Een experimentele stamceltransplantatie van zijn dochter baatte niet. Ernstig ziek, voltooide hij twee weken geleden toch zijn laatste album.

Aanvankelijk studeerde de in Philadelphia geboren musicus klarinet. Later stapte hij via de altsaxofoon over op de tenor, net zoals zijn idool John Coltrane. Voor hij zijn eerste eigen plaat maakte in 1987, stond hij te boek als een van de meest gevraagde sessiemuzikanten in de jaren ’70 en ’80. Hij werkte samen met vele grote jazz- en popnamen als Chick Corea, Charles Mingus, Frank Zappa, Paul Simon, James Taylor en Joni Mitchell. Hij was de oprichter van de succesvolle groep Steps Ahead, maar maakte echt naam met zijn oudere broer Randy (trompet) in de Brecker Brothers Band eind jaren zeventig, die stevige funky muziek maakte. Zes albums vonden hun weg naar een breed publiek.

Door zijn solo-activeiten groeide Brecker uit tot symbool van in alle stijlen passend vakmanschap. Zijn eerste, titelloze, soloalbum werd alom bejubeld. Maar ook zijn opnames met McCoy Tyner kregen goede pers. In 2001 maakte hij met een allstar bezetting (Herbie Hancock, Pat Metheny) het sterke ballade-album The Nearness of You. In hetzelfde jaar deden de Brecker Brothers een reünietoer, met onder meer een concert op het North Sea Jazz Festival. Brecker was in 2004 ook artist in residence van het festival. Hij presenteerde er zijn Quindectet, een 15-mans formatie met strijkers, blazers en een uitgebreide ritmesectie. Met deze sensitieve, avontuurlijke muziek met opwindende wendingen bleek dat hij, als grote Coltrane-adept, tegenwoordig misschien wel meer werd gegidst door tenorist Wayne Shorter.

    • Amanda Kuyper