Alles een beetje-kunner met punk rock-wens

cd punk rock

Sandi Thom Smile… It Confuses People Viking/Sony BMG

De Arctic Monkeys staan niet alleen in de manier waarop internet hun muziek onder de mensen bracht. De Schotse zangeres Sandi Thom bereikte vorig jaar vele tienduizenden met live uitgezonden webcast-concerten vanuit een kelder in Zuid-Londen. Voor die ‘webcam-tour’ hoefde ze het huis niet uit en de single I wish I was a punk rocker (with flowers in my hair) werd een hit die Gnarls Barkleys Crazy van de eerste plaats in de Engelse hitparade verdreef. Dit praktisch a capella gezongen lied over de vrijheid en blijheid van de hippie- en de punkgeneraties is meteen het beste nummer van Sandi’s debuutalbum Smile… It Confuses People, dat haar achtergrond als ijverig studente aan het door Paul McCartney gestichte Liverpool Institute of Performing Arts verraadt in haar ambachelijke muziekbehandeling.

Sandi kan van alles een beetje: Joni Mitchell-achtige luisterliedjes, gevoelige liefdesballades en uitbundige halfakoestische rocksongs als The human jukebox, waarmee ze solliciteert naar mainstreamsucces à la Shania Twain. Hopelijk komt de ontwapenende naïviteit van ‘Punk rocker’ boven drijven bij haar Paradiso-concert.

Jan Vollaard

Sandi Thom treedt 17 januari op in Paradiso, Amsterdam.

    • Jan Vollaard