7 redenen om uit te gaan

Ook vogelspinnen zijn te zien
Ook vogelspinnen zijn te zien

Da Vinci

Groningen, Turfsingel 33Telefoon (050) 312 40 44Keuken open 17.00-23.00, ma geslotenItaliaans, creditcard, pinGemiddelde prijs 3-gangen à la carte 28,00 euroCategorie: Italiaans

Het is even zoeken naar deze osteria die aan de Turfsingel ligt verscholen. De voorgevel geeft voorzichtig aan dat dit een Italiaans restaurant is. Het interieur geeft een kille indruk en de akoestiek is slecht. Het menu is veelzijdig en ziet er veelbelovend uit: de pasta wordt vers gemaakt. Als het weer het toelaat, vraag dan om een tafeltje op het terras in de achtertuin.

uitstekend | Je kunt nergens beter Italiaans eten dan hier. De bediening is echt super. (23-10-2006 A. B. te Groningen)

goed | Het is uitstekend eten bij Da Vinci, zowel de pizza’s als de pasta’s zijn van zeer goede kwaliteit. Ook de vlees- en visgerechten smaken heerlijk! De nagerechten zijn ook prima, evenals de espresso, al maakt het wel enig verschil door wie deze is gemaakt. Er is veel oog voor de kleurencompositie van de gerechten (rood en groen). Wat mij betreft: een zeer goed Italiaans restaurant! (23-10-2006 J. v. M. te Wildervank)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 TONEEL

Er gaat iemand komen

Maastricht: Toneelacademie. Tijd: 20.15u. Inl/res: 043-3505555

In Er gaat iemand komen van Jon Fosse betrekken een man en een vrouw het afgelegen huis dat zij net hebben gekocht. De twee verheugen zich erop eindelijk ongestoord samen te zijn. Maar er woont nog iemand daar. En die wil gezelschap. In Fosses toneelstukken gebeurt zo goed als niets. Handeling is er nauwelijks en als er al wordt gesproken, dan alleen in karige, repetitieve zinnen. Er gebeurt tegelijkertijd een heleboel. Tussen de zinnen door en eronder, tijdens de stiltes en erna, zichtbaar en onzichtbaar. Zo komen in dit miniatuurverhaal grote emoties voorbij.

3 Film/Gesprek

Paula van der Oest presenteert The Ice Storm (Ang Lee, 1997)

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 19.00u. Toegang film: 8 euro, tafelgesprek gratis. Res: 030-2320450. Inl: www.hartlooper.nl

Regisseuse en scenariste Paula van der Oest (onder meer bekend van De trip van Teetje, Zus & Zo en Verborgen Verbreken) geeft om 19.00 uur een korte inleiding op de film The Ice Storm, een van haar favoriete films. De film gaat over een familiedrama dat zich afspeelt in de jaren zeventig. Na de film volgt een informeel tafelgesprek onder leiding van filmwetenschapper Rudi de Boer. Tijdens dit gesprek zullen door de regisseur gekozen filmfragmenten worden vertoond.

4 Dieren

Griezeldieren om aan te raken

Den Haag: MegaStores. T/m 28 januari, tijdens de openingstijden van MegaStores. www.megastores.nl.

Griezeldieren om aan te raken is een ‘levende tentoonstelling’ met ruim 120 dieren, zoals slangen, schorpioenen en spinnen. In verschillende terraria en biotopen kun je de hagedissen, slangen, schorpioenen, adders, vogelspinnen en familie daarvan bewonderen. Verder worden in het winkelcentrum verschillende decoratieve biotopen uit de jungle nagebouwd. Hierin geven mensen van de Filmtierzentrale Hamburg demonstraties met de ‘griezeldieren’.

5 MUZIEK

Transformed Dreams/k-Tsjoem

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 20.30u. Entree: 6 euro. Inl: www.paradiso.nl

Het Amsterdamse electro-popduo Persil, dat vorig jaar zijn tweede cd Comfort Noise uitbracht, speelt vanavond op de vijftigste editie van de Transformed Dreams/k-Tsjoem-avond voor onafhankelijke muziek in de Paradiso-bovenzaal. Het duo, dat in 2002 ook al op de allereerste editie van deze maandelijkse avond te zien was, wordt vergezeld door de Britse artiesten Das Wanderlust (springerige pop), Lianne Hall (singer-songwriter) en d_rradio (folktronica).

6 FILMKLASSIEKER

The Woman in the Window

Den Bosch: Verkadefabriek. Tijd: 19.30u. Inl: www.verkadefabriek.nl

The Woman in the Window uit 1944 speelt met de theorieën van Freud, die toen in Hollywood opgang deden. In de eerste scène staan op het bord achter professor Wanley (vertolkt door Edward G. Robinson) de begrippen ‘Id’, ‘Ego’ en ‘Superego’. Als de brave Wanley door een verleidelijke vrouw (vertolkt door Joan Bennett in doorzichtige blouse) betrokken raakt bij een moord blijken Freuds ideeën over de goochelact tussen dierlijke lust, het dunne laagje beschaving en het zwakke geweten meer dan lesstof. Regie: Fritz Lang, Verenigde Staten, 1944, zwart-wit, 99 min.

7 LITERATUUR

Gerbrand Bakker te gast

Bloemendaal: Aula van de Hartenlustschool, Vijverweg 31. Tijd: 20.15u. Res/inl: 023-5266277 & www.literatuurindeduinen.nl

Vanavond komt Gerbrand Bakker naar Bloemendaal voor een optreden bij ‘Literatuur in de duinen’, het interviewprogramma van psychiater Bram Bakker en Boekhandel Bloemendaal. Zijn debuutroman Boven is het stil (2006) is al veelvuldig in de prijzen gevallen. Bram Bakker – geen familie – zal met hem het gesprek aangaan over zijn literaire ambities, zijn succes en zijn volgende roman.