7 redenen om thuis te blijven

Schoppenboer Bruce Springsteen

Gestolen kunst

Kijk op www.gestolenkunst.nl

Gestolen kunst heeft geen prioriteit bij de politie. Toen Lida Dijkstra drie jaar geleden met de site gestolenkunst.nl begon, was zij de eerste in Nederland die daarmee openlijk aandacht vroeg voor ontvreemde beelden, schilderijen, glaswerk en sieraden. De oudste vermissing op haar site dateert van 1995, de jongste van vorige week. Maar Dijkstra geeft ook aanwijzingen over diefstalpreventie en roept op haar te tippen bij vermoedens van geroofde kunst. Zo kunnen kunstenaars, uit wier slecht beveiligde ateliers soms stukken verdwijnen, een chip plaatsen in het kunstwerk. Maar het kan ook simpeler: een signatuur, de grootte van de oplage en eigen foto’s van de werken kunnen van pas komen bij het opsporen. „De geroofde werken die op de site staan, zijn nog maar een fractie van wat er daadwerkelijk in Nederland is geroofd”, zegt Dijkstra. Hoopgevend is dat ook foto’s van teruggevonden voorwerpen te zien zijn. Soms worden ze bij de politie afgegeven of ergens gevonden. Dijkstra loste eigenhandig ook al de roof van twee beelden op. Die stonden gewoon bij de dader in de tuin. (LvB)

2 Documentaire

NCRV Dokument: Totdat ik beroemd ben

Ned. 2, 22.50-23.55u.

Regisseur Nicole van Damme volgde drie drop-outs die dromen van een leven als beroemdheid. Febio, Sabrina en Susan dromen van een carrière als rapper, zanger of acteur. In afwachting van hun grote doorbraak moeten ze zich voorbereiden op de arbeidsmarkt. In deze aflevering wordt Febio gevolgd, een jonge vader die een tijdje in de gevangenis heeft gezeten. Ook Sabrina probeert werk te vinden.

3 Wetenschap

I didn’t know that

National Geographic, 23.30-0.00u.

Presentators Richard Ambrose en Jonny Philips, twee industriële wetenschappers, gaan op zoek naar ‘het geheime leven van alledaagse dingen’. De Britten nemen spullen die iedereen gebruikt onder de loep. Hoe worden ze gemaakt? Hoe worden ze getest en hoe werken ze eigenlijk? Vandaag duiken de wetenschappers in de wereld van de wc’s. Ze ontmoeten een team dat de frisse luchtjes creëert en kijken hoe ze te werk gaan.

4 Film

Man on the Moon

BBC 1, 00.35-02.25u.

Biopic over de Amerikaanse komiek Andy Kaufman (Jim Carrey). Kaufman begint als stand-up comedian, maar breekt door als acteur in de sitcom Taxi. Wanneer zijn televisiecarrière op een dood spoor zit, besluit Kaufman zijn toekomst te zoeken in het worstelen. De film van regisseur Milos Forman (One Flew over the Cuckoo’s Nest) won verschillende prijzen, maar werd tot verbazing van velen niet genomineerd voor een Oscar.

5 Borduren

Borduursieraden

www.corinarietveld.nl, ring 115 euro

Voor wie het nog niet wist, borduren is ‘hot’. Zowel in de huiskamer als in speciale borduur-en breiclubs tikken de naalden als nooit tevoren. Dat borduren de merklap is ontstegen, bewijzen ook verschillende kunstenaars die het oude ambacht hebben herontdekt. Het Textielmuseum in Tilburg wijdde vorig jaar zelfs een expositie aan het fenomeen. Het is echter niet iedereen gegeven geduldig met naald en draad aan de slag te gaan. Sieradenontwerpster Corina Rietveld wel. Zij ontwierp een collectie ringen, broches en hangertjes waarin de zachte zijden draden worden gecombineerd met glad metaal. Rietveld perforeert de ringen, om er daarna kleurige patronen in draad doorheen te weven. Er is zelfs een geborduurde variant op de zegelring. In plaats van het familiewapen prijkt er een geborduurd kunstwerkje op het zegel. Te vrouwelijk? Voor mannen bestaat er een serie geborduurde manchetknopen. (NR)

6 Kaarten

Speelkaarten

Te bestellen bij www.npw.co.uk, richtprijs ongeveer 9 euro

Harten Paul Mcartney, ruiten Led Zeppelin en klaveren Tina Turner. Op npw.co.uk kun je kaartspellen bestellen met daarop je favoriete rock- en popidolen. Als zoekterm ‘playing cards’ geven, en dan vind je automatisch allerlei kaartsets waarin toppers uit verschillende genres vertegenwoordigd zijn, zoals the Beatles, Elvis en Madonna. Maar ook pokerkaarten met afbeeldingen van Marilyn Monroe of met monsters uit verschillende griezelfilms kun je op deze website vinden. Ook leuk: de set van het Wilde Westen: 54 foto’s met zowel echte cowboys en indianen als de filmlegendes die ze inspireerden. Historische foto’s uit het Wilde Westen met norse pioniers, de sheriff, Buffalo Bill, John Wayne en Clint Eastwood. Een bijbehorend leuke gadget voor de echte gokkers is de ‘Las Vegas-kaartenschudder’ die automatisch de kaarten schudt. (EB)

7 Portret

Tegenlicht: In memoriam Aleksandr Litvinenko

Ned. 2, 20.55-21.55u.

De Russische ex-spion Aleksandr Litvinenko stierf eind november als gevolg van vergiftiging met radioactief materiaal. In 2004 vertelde Litvinenko zijn levensverhaal aan documentairemaker Jos de Putter. Een verhaal vol complotten, aanslagen en verdachtmakingen. Litvinenko praat over zijn tijd bij de geheime dienst, zijn ervaringen in Tsjetsjenië en over de serie bomaanslagen op Russische grondgebied. Die aanslagen leidden tot de machtsgreep van Vladimir Poetin en waren volgens de ex-spion het werk van de geheime dienst. Na de begrafenis sprak De Putter met Litvinenko’s vader, met de Tsjetsjeense leider en goede vriend van de ex-spion Ahmed Zakayev en met de vooraanstaande Russische balling Vladimir Bukovsky, tevens vriend van Litvinenko. Het resultaat is een portret van een man die wereldberoemd werd door te sterven. (LvdS)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Nicole Robbers en Leoni van de Schraaf