18.000 nieuwe leden

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer wonnen dit jaar leden. Daarmee is een dalende trend gekeerd.

Dit weekend verstuurde het CDA een persbericht. ‘CDA wint bijna 4.000 nieuwe leden in 2006’, was de kop. „De ledenwinst is een nieuw bewijs van de vitaliteit van het CDA”, staat er verder. En: „De intensieve ledenwerfcampagne heeft haar vruchten afgeworpen.”

Het CDA groeit, maar minder sterk dan oppervlakkige lezing van het persbericht doet vermoeden. Vandaag maakte het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) uit Groningen de nieuwe ledenaantallen bekend van de partijen die in de Tweede Kamer zitten. Wat blijkt: het CDA won weliswaar 3.908 leden, maar verloor er 3.348. Per saldo resteert dus een winst van 560 leden, ofwel 0,8 procent.

Bovendien: het CDA won, maar de meeste andere partijen wonnen veel méér. De PvdA won 1,5 procent, GroenLinks steeg met bijna 10 procent, de SP met ruim 13 procent. Grote winnaar is de jonge Partij voor de Dieren, die nu 6.370 heeft – een stijging met 165,5 procent.

In totaal wonnen de partijen die nu in de Kamer zitten circa 18.000 leden, een trendbreuk na jaren van constante daling. Geen gekke prestatie, zeker niet omdat één partij, de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, nog helemaal geen leden toelaat. De winst kan volgens het DNPP komen doordat de politiek in verkiezingsjaren meestal aan publieke belangstelling wint. De enige verliezer is D66, dat in een jaar vol partijcrises – Afghanistan, de lijsttrekkersstrijd, het opblazen van het kabinet – bijna 600 leden verloor.

In dat opzicht is de euforie van het CDA wel begrijpelijk. De laatste vier jaar waren de christen-democraten gewend aan verlies van leden. Op 1 januari 2006 werd met 69.000 leden een historisch dieptepunt bereikt. Nu is voorzichtig de weg naar boven weer ingezet, al blijft het record van 1980, toen de partij 162.179 leden telde, vermoedelijk onbereikbaar. (GV)

Bijdragen van Egbert Kalse, Mark Kranenburg en Guus Valk.