Het mysterie Prochorov

Gelukkig, hij is weer veilig terug in Moskou. De arrestatie van mijnmagnaat Michail Prochorov (41) en 26 vrienden, medewerkers en ‘studentes’ in het Franse skioord Courchevel joeg een schokgolf door de Russische oligarchie.  Super-playboy Misja zou spil zijn in een netwerk van prostitutie en vrouwensmokkel. Niks nieuws onder de zon: waar Prochonov vakantie viert, volgt altijd een jumbo-jet vol ‘intelligente dames

prokhorov.jpgGelukkig, hij is weer veilig terug in Moskou. De arrestatie van mijnmagnaat Michail Prochorov (41) en 26 vrienden, medewerkers en ‘studentes’ in het Franse skioord Courchevel joeg een schokgolf door de Russische oligarchie. 

Super-playboy Misja zou spil zijn in een netwerk van prostitutie en vrouwensmokkel. Niks nieuws onder de zon: waar Prochonov vakantie viert, volgt altijd een jumbo-jet vol ‘intelligente dames met wie hij noch zijn vrienden een seksuele relatie onderhouden’. (de woorden van zijn advocaat) 

Twee vragen. 1) Sinds wanneer is prostitutie een probleem in Frankrijk en 2) sinds wanneer is een man met 7,6 miljard dollar er niet langer veilig? Goed voor het toerisme is deze razzia niet, en toeristen kunnen de Franse Alpen juist nu goed gebruiken. Zien we soms de contouren van een Europese backlash tegen decadente Russen, hebben zelfs Fransen hun buik vol van gouden jeugd, foute mijnmagnaten, andere gold diggers en tongzoeners achter het stuur?

Of is er meer? Hier en daar lees je dat de Fransen Prochorov aanhielden om het nu  chantabele vogeltje te laten zingen over zakengeheimen. Maar tenzij de Fransen heel urgent iets van Prochorov moesten weten, getuigt hun aanpak nauwelijks van subtiliteit of discretie. Hoe dan ook: wij zullen het nooit weten. (Ook Remco)

    • Coen van Zwol