‘Be Here Now’

Wanneer ik reis voor de krant, gooi ik mijn iPod altijd vol met muziek uit en over die plek. (Een vriendin noemde het ‘method traveling’, en dat vind ik prima.) Ben nu in San Francisco en luister dus naar Arctic Monkeys, naar Global DJs en natuurlijk naar Scott McKenzie (‘…be sure to wear/ some flowers

Wanneer ik reis voor de krant, gooi ik mijn iPod altijd vol met muziek uit en over die plek. (Een vriendin noemde het ‘method traveling’, en dat vind ik prima.) Ben nu in San Francisco en luister dus naar Arctic Monkeys, naar Global DJs en natuurlijk naar Scott McKenzie (‘…be sure to wear/ some flowers in your hair…’).

Et cetera. Dit was natuurlijk slechts een bruggetje naar veertig jaar geleden, 14 januari 1967. Die dag was de opmaat tot de Summer of Love, het begin van de hippie-beweging, het einde van de verstikkende Amerikaanse jaren vijftig. Die dag trokken duizenden via de wijk Haight-Ashbury naar het Golden Gate Park, waar ze op wat de warmste dag van de winter naar ‘de Human Be-In’ kwamen. Een ‘sit-in’, maar dan ook nog om te vieren dat de bezoekers mens waren.

Grateful Dead trad op en bezoekers werden opgeroepen ‘to tune in, turn on and drop out’. De San Francisco Chronicle heeft foto’s van die dag online gezet.

En Haight-Ashbury nu, nog net zo vernieuwend? Mwah. Thuisbasis van een laatste onafhankelijke boekhandel en een winkel vol T-shirts met scherpe teksten, akkoord. Verder bevolken daklozen de wijk die meer weg heeft van de tv-serie Full House dan het brandpunt van een tegenbeweging. The times they are a-changin’. Misschien had die oudere hippie (het zijn immers zestigplussers nu) in de Chronicle wel gelijk. Hem werd gevraagd of de geschiedenis zich hier zou kunnen herhalen.

„Not these days. The age today is so different. ‘Be Here Now’ was the slogan then. Now with cell phones and the Internet and all, it’s ‘Be Somewhere Else Now.’”

    • Freek Staps