Wüst legt met zege 500 meter basis voor EK-titel

Schaatsster Ireen Wüst heeft gistermiddag op de buitenbaan van Collalbo de basis gelegd voor haar eerste Europese allroundtitel. De sprint van de twintigjarige Wüst (39,51) was zo goed dat het haar speet dat de tweede afstand bij de vrouwen vandaag wordt gereden.

De favoriete bleef haar belangrijkste concurrente, de Duitse Claudia Pechstein (40,28), met een onverwacht grote marge voor. Pechstein is regerend Europees kampioen. De Russinnen Abramova en Lobysheva werden tweede en derde.

„Ik ben absoluut tevreden met mijn eindtijd”, zei Wüst. Zij vond het wel jammer dat ze na de sprint weer terug kon naar het hotel omdat de vrouwen op de eerste dag alleen de 500 meter reden. „Ik heb nog heel veel adrenaline in mijn lijf en zou graag meteen nog een lange afstand rijden, maar die ga ik maar bewaren voor de 1.500 en de 3.000 meter.”

Wüst ontpopte zich als een warm pleitbezorgster van het herstel van de oude traditie dat allroundtoernooien in twee dagen werden gereden. „Nu rijden de vrouwen op vrijdag eigenlijk helemaal niks, behalve de 500 meter. Op zaterdag 1.500 en een 3.000 meter rijden. Die afstanden liggen wat betreft de fysieke inspanning heel dicht bij elkaar.”

Tot 1990 waren de EK’s voor mannen en vrouwen gescheiden. Om ook het vrouwenschaatsen te promoten werden beide toernooien samengevoegd en uitgesmeerd over drie dagen. Commercieel gezien is dat vooral in Heerenveen een succes gebleken.

Ronduit tegenvallend was gisteren de 500 meter van Renate Groenewold, vooraf nog betiteld als een van de kanshebbers voor de titel. Groenewold (41,05) werd tiende, en de laatste van de Nederlandse afvaardiging.

Paulien van Deutekom (vijfde in 40,51) en Marja Vis (verrassend achtste in 40,65) vielen wel op in positieve zin.