Wie poot zal oogsten

Geld verdienen uit niets.

Een interessante werkopdracht voor studenten bedrijfskunde. Maar is het wel mogelijk?

Projectontwikkelaar Chipshol vierde deze week zijn eerste feestje in de strijd om een ambitieus bedrijvenpark bij Schiphol. De gemeente Haarlemmermeer is overstag. Spijt had de gemeente al eens betuigd over zijn aandeel in een bouwverbod dat Chipshol in 2003 was opgelegd, nu volgde boter bij de vis. De wethouder heeft een schadevergoeding toegezegd van onbekende omvang. Het laat zich raden dat er een bedrag van acht cijfers voor de komma aan te pas komt.

Het staat in verhouding, zo sprak oprichter Jan Poot van Chipshol, tot vier schadeclaims die zijn bedrijf indiende tegen vier andere tegenstanders van zijn ontwikkelingsplannen: Schiphol, het Rijk, de provincie en de luchtverkeersleiding. Samen beslaan die vorderingen 260 miljoen euro. De rechter heeft delen van die claims reeds als rechtmatig gekwalificeerd.

Intussen is het Groenenbergterrein, de 40 hectare bouwgrond nabij Schiphol-Oost waar het allemaal om gaat, nog altijd een modderig groen knollenland. Sinds Chipshol die paar weilanden in 1993 aankocht, is er niet één steen op de andere gestapeld – toch de core business van een projectontwikkelaar. Aan advocatenkosten besteedde Chipshol al 5 miljoen euro.

Ander praktijkvoorbeeld: de rechtbank van Den Haag veroordeelde de Staatsloterij twee jaar geleden tot het betalen van schadevergoeding aan de bedenkers van het mobiele gokspelletje Seven. Het spel was al verkocht, maar nog vóór het incasseren van de cheque, werd het met een beroep op zijn angst voor gokverslaving door toenmalig minster Donner verboden. De mannen achter Seven dienden een claim in van 100 miljoen euro. Al zou de rechtbank 10 procent toewijzen: veel geld voor een spelletje dat er nooit kwam.

Nog een: met de nodige bombarie introduceerde Apple deze week de iPhone, een revolutionaire combinatie van mobieltje en muziek- en videoafspeler. Topman Steve Jobs hoopt volgend jaar al 10 miljoen van die apparaatjes-met-één-knop te zullen verkopen. De eerste komen deze zomer op de markt. Maar wie zal er wellicht als eerste aan verdienen zonder er ook maar één te verkopen?

Cisco kondigde gisteren aan naar de rechter te stappen omdat zij de rechten op de naam iPhone zou hebben. Schadeclaims in de VS – u weet hoe die kunnen oplopen. De omzet van het nieuwe speeltje raamt Apple voor 2008 op ten minste 5 miljard dollar. Tel maar uit.

Geld verdienen uit niets – ziet u wel dat het kan.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen