Wat is het beste boek?

Wat is volgens u het indrukwekkendste Nederlandstalige boek? In samenwerking met de NPS-televisie organiseert NRC Handelsblad de komende twee maanden een verkiezing.

Boekomslagen van Nederlandse romans, uit de collectie van de auteur van dit stuk.
Boekomslagen van Nederlandse romans, uit de collectie van de auteur van dit stuk.

Een paar jaar geleden verscheen in de bijlage Boeken van deze krant de serie ‘Het beslissende boek’. Bijna honderd, vooral Nederlandstalige, schrijvers vertelden daarin over het boek dat hen het meest beïnvloed had. Veel van de geïnterviewden maakten een Heel Verantwoorde Keuze – Joyce, Musil, Kafka, Proust, Mann, Flaubert en Homerus werden meer dan eens genoemd – maar er waren ook verrassingen. Zo zong Harry Mulisch de lof van een kinderboek (De ongelofelijke avonturen van Bram Vingerling), ontrukte Maarten ’t Hart een Jezusstudie van Albert Schweitzer aan de vergetelheid, en kwam Gerrit Komrij aan met de Encyclopedie voor iedereen.

Een ‘beslissend boek’ is niet altijd iemands favoriete boek. Je kunt je voorstellen dat Mulisch tegenwoordig de Faust van Goethe of Het proces van Kafka zou noemen als het beste boek dat hij ooit gelezen heeft; zoals Maarten ’t Hart eerder zou aankomen met iets van William Faulkner of Anthony Trollope. En natuurlijk zou de keuze nóg anders uitvallen wanneer hun gevraagd werd om het indrukwekkendste Nederlandstalige boek te noemen.

Dat laatste is precies waar het om gaat in de campagne ‘Het beste boek’ die de NPS-televisie en NRC Handelsblad de komende twee maanden gezamenlijk organiseren. Van sommige bekende Nederlanders kennen we hun voorliefdes: zanger Rick de Leeuw is nog steeds gefascineerd door Kees de jongen, socioloog Paul Schnabel is dol op Couperus’ Berg van Licht, Herman Kuiphof zweert bij De renner van Tim Krabbé en Martin Bril heeft de fijne kneepjes van de ironie onder de knie gekregen dankzij De Harm en Miepje Kurk Story van Remco Campert. Maar wat is úw favoriete Nederlandstalige roman of verhalenbundel aller tijden? En welk boek zou op de meeste fans kunnen rekenen?

We nodigen u hierbij van harte uit om mee te doen aan de verkiezing van ‘Het beste boek’. Net als in Groot-Brittannië, waar vier jaar geleden de manifestatie The Big Read werd gehouden, is er om de lezers te helpen (en op ideeën te brengen) een longlist gemaakt – zij het niet van 100, maar van 250 titels. Die groslijst is te vinden op de website www.hetbesteboek.nl en op de paginagrote paarse advertenties die u de afgelopen week in de krant bent tegengekomen. Natuurlijk staat het iedereen vrij om af te wijken van deze door de literatuurcritici Elsbeth Etty, Arjen Fortuin en Pieter Steinz samengestelde lijst. Staat uw favoriete fictieboek niet in deze lijst dan kunt u uw eigen keuze (alleen verhalend proza, geen biografieën, poëzie of literaire non-fictie!) invoeren.

Alleen een stem uitbrengen op een geliefd boek, is onbevredigend. Er wordt u ook de kans geboden uw stem in maximaal 50 woorden te motiveren. Een inspanning die wordt beloond, want alle gemotiveerde stemmen tellen dubbel. Bovendien worden de opstellers van de drie beste motivaties uitgenodigd op te treden als lid van het lezersteam in het NPS-televisieprogramma De Avond van het Boek, dat aan de vooravond van de Boekenweek wordt uitgezonden. Onder de inzenders worden begin maart 25 exemplaren van Het web van de wereldliteratuur, een introductie tot 100 beroemde boeken, verloot.

Op 3 februari verschijnt op deze plaats (en op de website) op basis van alle binnengekomen stemmen een shortlist van de tien meest genoemde boeken. Opnieuw kunt u uw (gemotiveerde) stem uitbrengen, daarbij geholpen door speciale ‘boekenambassadeurs’ die vanaf 10 februari op de Achterpagina de boeken van hun keuze zullen verdedigen. De uitslag wordt bekend gemaakt tijdens de uitzending van De Avond van het Boek op zondag 11 maart om 20.30 uur.

The Big Read, de Britse populariteitswedstrijd voor romans, werd destijds met overmacht gewonnen door J.R.R. Tolkiens (toen net verfilmde) trilogie The Lord of the Rings – niet toevallig ook de winnaar van de verkiezing van de beste film die vorig jaar door de NPS en NRC Handelsblad werd georganiseerd. De laatste keer dat er in Nederland een onderzoek werd gedaan naar Neêrlands beste boek (door de Maatschappij van Letterkunde in 2002) kwam Multatuli’s Max Havelaar als winnaar uit de bus. Tolkien mag dit keer niet meedoen, en de leden van de Maatschappij der Nederlandse letterkunde hebben misschien heel andere voorkeuren dan de rest van het Nederlandse volk, dus een spannende verkiezing is gegarandeerd.

Surf voor meer informatie naar www.hetbesteboek.nl

    • Pieter Steinz