Televisie Voorkeur

De eerste aflevering van de natuurdocumentaire Trek: Spy on the wildebeest behandelt de trek van de gnoes (foto) van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. BBC1, 21.00-22.00u.

actualiteit

Buitenhof. Onder anderen een afscheidsgesprek met de inspecteur-generaal van de krijgsmacht Ad van Baal over zijn carrière van 41 jaar, Irak, de val van het kabinet-Kok en Srebrenica. Ned.2, 12.05-12.55u.

documentaire

Panorama: Irak - Het verloren jaar. Vanavond wordt onder meer de balans opgemaakt van het eerste jaar Amerikaanse aanwezigheid in Irak, een jaar van chaos, foute beslissingen, onwetendheid en eigengereidheid. Bush heeft juist deze week aangekondigd nog meer troepen naar Irak te sturen. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

Close-up: De ondergang van de Ottomaanse sultans. Zeven eeuwen lang heersten de Turkse sultans over een gebied dat zich uitstrekte van de Balkan tot Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Ze leefden in luxe en weelde. Maar in 1922 kwam er een abrupt einde aan hun regime: de sultan en zijn voltallige familie werden verbannen naar het buitenland en zwermden uit over de hele wereld. Nu, vijfentachtig jaar later, vertellen de Ottomanen hun verhaal. Ned.2, 18.55-19.50u.

Supervolcano. Eerste deel van een tweeluik over een catastrofale vulkaanuitbarsting die de hele wereld voor lange tijd in duisternis zou kunnen dompelen. Eén van de grootste supervulkanen ligt onder het Amerikaanse Yellowstone Park. België 2 (Canvas), 21.05-22.00u.

Zembla: Jong en Wilders. Over het stemgedrag van 15-jarigen. De SP en de partij van Geert Wilders waren de winnaars van de verkiezingen op 22 november. Ook bij de stemming onder scholieren een dag eerder verwierven beide partijen een grote aanhang. Opvallend was de steun voor Wilders op witte scholen. Jongeren en hun ouders vertellen over hun boosheid, angsten en verwachtingen. Ned.3, 21.50-22.30u.

praatprogramma

Tegenpolen. Hersenonderzoeker Dick Swaab en rabbijn Evers discussiëren over de vraag of je in God gelooft of niet. Ned.2, 22.50-23.20u.

informatief

When love comes to town. Reportageserie over acht vrijgezelle mannen en acht vrijgezelle vrouwen van 30 tot 60 jaar uit kleine plaatsjes die met elkaar in contact worden gebracht. Tijdens de kennismaking in het Schotse plaatsje Gairloch wordt het ijs gebroken. BBC1, 19.15-19.45u.

Sphinx: Savonarola - Der schwarze Prophet. Vanavond een portret van de prediker Savonarola (1452-1498), die tienduizenden mensen vele uren lang aan zich kon binden met zijn stem. ZDF, 19.30-20.15u.

Migraine. Wetenschappelijk programma over wat migraine is en wat er tegen te doen valt. Wie vertrouwd is met kloppende hoofdpijn, misselijkheid, braken, flikkeringen of zwarte vlekken, en overgevoelig is voor licht en geluid, heeft hoogstwaarschijnlijk migraine. De meeste hebben maar een paar aanvallen per jaar, sommige hebben er één per maand, een kleine minderheid heeft er minstens één per week. België 2, 22.00-22.35u.

A very English village: Going for the kill. Aflevering in een serie over het dorpje Ditchling in Sussex waar twee broers een boerderij runnen en te maken krijgen met economische ontwikkelingen waar ze geen enkele controle over hebben. BBC2, 0.00-1.00u.

Kunst

Boeken. Onder anderen een gesprek met NRC Handelsblad-redacteur Paul Steenhuis over het ouder worden en zijn boek over de 18de-eeuwse Franse filosoof Voltaire die tussen zijn 60ste en 83ste zijn vrolijkste en briljantste jaren beleefde. Ned.1, 11.20-11.49u.

NPS Arena. Live gesprekken vanuit het Ketelhuis in Amsterdam met gasten uit de wereld van kunst en cultuur. Vanmiddag met documentairemaakster Meral Uslu, die een film maakte over de culturele scene in Istanbul. En beeldend kunstenaar en vormgever Bülent Evren praat over de positie van Turkse kunstenaars in Nederland. Ook een reportage over de Duitse bariton Matthias Goerne, die in het Nederlands hertaalde liederen zingt van Franz Schubert begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Ned.2, 17.00-18.55u.

amusement

Louis Theroux: Louis, Michael & Martin. Presentator Louis Theroux probeert met alle macht een interview met Michael Jackson te regelen. Het feit dat Martin Bashir hem voor is geweest maakt het er niet makkelijker op. SBS6, 23.50-1.05u.

sport

De wedstrijden. Onder andere een samenvatting van de enige dit weekeinde te spelen wedstrijd in de eredivisie, Willem II tegen NAC Breda. Voorts aandacht voor buitenlands voetbal. Tien, 22.45-23.50u.