Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Eénvandaag. Reportage over Obbe Terpstra. Hij is 86, en vertelt dat hij van plan is zelfmoord te plegen. Verslaggever Peter Tetteroo interviewde hem afgelopen zomer thuis in Rotterdam. Terpstra wil een einde aan zijn leven maken. Zijn vrouw is, na een langdurig ziekbed, overleden aan kanker. Haar lijdensweg is een schrikbeeld voor Terpstra. Bovendien wordt hij langzaam blind. Ned. 1, 18.25-18.55u.

Nova. Uitgebreide reportage over het voor de tijd van het jaar te warme weer. Met de opnames uit de natuur en opvattingen van de Nederlanders. Ned.3, 22.10-22.40u.

INFORMATIEF

Vals plat. Persoonlijk beeld van de veranderende samenleving, geschetst door jonge allochtone en Nederlandse filmmakers. In deze aflevering o.a. een portret van oma Tol (71), de adoptieoma van Rosario (12). Al vanaf zijn geboorte woont Rosario bij zijn oma. Het programma is een platform voor makers die afkomstig zijn uit Afrika, Rusland, Turkije, Bosnië, Marokko en Nederland. Ned.2, 16.30-17.00u.

Wereldbeschaving. Deze keer over de stad Carthago, het middelpunt van een grootse beschaving die meer dan 500 jaar de Middellandse Zee beheerste. Door middel van nieuwe archeologische ontdekkingen en 3D-animaties wordt de bijzondere oorsprong van de Carthaagse beschaving onderzocht. Ned.2, 17.00-17.25u.

Blauw bloed. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn deze week 40 jaar getrouwd. Ze vierden het met de hele familie in de Oostenrijkse sneeuw, waarvan beelden in de uitzending. Verder aandacht voor de Belgische prins Laurent, die geld van de marine zou hebben aangenomen om zijn villa te renoveren. Ned.2, 19.35-20.15u.

DOCUMENTAIRE

Is it real?: Stigmata. Stigmata, littekens van wonden in de handen en voeten die lijken op de wonden van Jezus, zijn een religieus mysterie. Sceptici laten zien dat stigmata eenvoudig kunnen worden gesimuleerd. National Geographic, 23.00-00.00u.

PRAATPROGRAMMA

Boter, kaas en eieren. Discussieprogramma dat maatschappelijke ontwikkelingen vanuit een gekleurd perspectief bekijkt. Deze keer over solliciteren, dat een subtiel proces is en waarbij ook ‘onderbuikgevoelens’ spelen, zeker bij kleinere organisaties. Gasten: Melek Usta (zwarte zakenvrouw van het jaar) en Wolter Smit (Voorzitter Jong Management VNO-NCW). Presentatie: Guilly Koster. Ned.2, 14.55-15.25u.

Parla. Discussieprogramma waarin vrouwen debatteren over actuele thema’s. Deze keer over de stellingen ‘godsdienst leidt alleen maar tot oorlog’ en ‘wij zijn toe aan een televisieloze dag’. Presentatie: Jort Kelder. Ned. 2, 21.10-22.00u.

KUNST

European artists. Vandaag over Daan Roosegaarde. Deze beeldend kunstenaar brengt twee werelden samen door met zijn atelier midden in een bedrijfshal te gaan zitten; tussen overalls en heftrucks. Ned.2, 17.45-18.00u.

AMUSEMENT

Najib Amhali: Most wanted. Najib Amhali, ook ruim bekend als de Marokkaan uit de Jordaan, dan wel als Prince Ali uit Krommenie, maakte Most wanted in 2005. Voor Najib Amhali telt maar één ding, vrolijkheid. Ned.1, 20.25-22.00u.

Klaas van der Eerden: Schaap. Derde en nieuwste show van presentator en cabaretier Klaas van der Eerden. In de show, voluit Schaap; de Wolf in Klaas probeert Van der Eerden zijn tanden te laten zien, maar hij „blijft ook charmant en ontwapenend”, aldus deze krant. Ned.3, 22.05-23.00u.

SPORT

NOS Schaatsen. Rechtstreeks verslag van het EK schaatsen allround in Collalbo. Afstanden: 3000 m dames, 1500 m dames en heren. Ned.1, 12.50-17.55u.

Halve finale Lakeside World Professional Darts Championships 2007. Live verslag van de halve finale van de 22ste editie van dit prestigieuze dartstoernooi. SBS6, 15.25-20.00u.

NOS-Studio Sport. Aandacht voor de Champions Trophy hockey dames (Nederland - Spanje) en Engels voetbal. Ned.1, 22.55-23.50u.