Televisie Overige films

Onegin (Martha Fiennes, 1999, GB/VS). Ralph Fiennes speelt titelrol in door zus Martha betrekkelijk kil geregisseerde verfilming van Poesjkins vermaarde roman over aristocratisch buitenbeentje in het Rusland van de vroege 19de eeuw. Met Liv Tyler als Tatjana, de vrouw die door Onégin zo jammerlijk werd veronachtzaamd. BBC2, 15.50-17.30u.

About Adam (Gerard Stembridge, 2000, Ierl/GB/VS). Dwarse Ierse komedie in de traditie van Four Weddings and a Funeral zou de vertelstijl van Kurosawa’s Rashomon paren aan de moraal van Pasolini’s Teorema. Kate Hudson’s verloofde Stuart Townsend blijkt ook wel erg veel te betekenen voor haar twee zusters én haar broer. Ned.3, 20.30-22.05u.

1941 (Steven Spielberg, 1979, VS). Pijnlijk geflopte, destijds peperdure klucht waarbij de Peter Pan van de Hollywoodregisseurs zich een jongen waande met heel duur speelgoed: vliegtuigen, duikboten, alles gaat de lucht in als Californië vreest voor een Japanse invasie. Het idioom is dat van de MAD-parodieën op Hollywoodoorlogsfilms, de stijl is die van een live tekenfilm. Met Dan Aykroyd. RTL7, 20.30-22.35u.

Solaris (Steven Soderbergh, 2002, VS). Hollywoodremake van Andrei Tarkovski’s sciencefictionfilm uit 1972 naar een roman van Stanislaw Lem. George Clooney speelt de naar een ruimtestation ontboden psycholoog, waar ‘bezoekers’ projecties van verlangens van astronauten blijken. Soderbergh is erin geslaagd de roman bijna net zo esoterisch en onbegrijpelijk te verfilmen als Tarkovski. RTL5, 22.00-23.45u.

The Shipping News (Lasse Hallström, 2001, VS/Canada). Grootse landschappen zijn ansichtkaarten en grote gevoelens onderschriften in fletse verfilming van roman van E. Annie Prouix. Met Kevin Spacey als journalist die aan de onherbergzame kust van Newfoundland Julianne Moore tegenkomt. BBC2, 22.10-23.55u.

Henry: Portrait of a Serial Killer (John McNaughton, 1986, VS). Uniek, vlak en emotieloos verslag van het dagelijks leven van een seriemoordenaar, dat de werkelijkheid dicht lijkt te benaderen. Regisseur toont de stuitende banaliteit van het kwaad met tal van gruwelijke momenten, zonder de indruk te wekken moord als amusement te willen brengen. Veronica, 23.35-1.05u.

Het rode korenveld (Zhang Yimou, 1987, China). Oogverblindend regiedebuut van de cameraman van ‘Gele aarde’ en ‘Old Well’ en latere regisseur van o.a. ‘Raise the Red Lantern’. Energiek varieert hij in beeld en verhaal op de macht van de wilde gierst, in een opzwepende film die zowel exotisch is als een pijnlijk verslag van Japanse oorlogsterreur tegen de Chinese boerenbevolking. In Nederland een opmerkelijke filmhuishit. Met Gong Li, Jiang Wen. Ned.2, 23.55-1.25u.

No Man’s Land (Danis Tanovic, 2001, Bosnië-Herzegovina/Slovenië/Italië/Fr/GB/België). Speelfilmdebuut van Tanovic (1969) over de oorlog in Bosnië, die hij zelf als cameraman meemaakte. Titel is adequate benaming voor de lege stellingen in een onbenoemd gebied in het voormalige Joegoslavië. Drie soldaten zijn er in een eigenaardige patstelling geraakt, in een loopgraaf. De waanzin van de door Tanovic tot een soort Wachten op Godot ingedikte tragikomedie won vele prijzen, waaronder de scenarioprijs in Cannes, een Golden Globe en de publieksprijs van het Filmfestival Rotterdam in 2002. België 2, 23.55-1.30u.

Geronimo: An American Legend (Walter Hill, 1993, VS). Western over de laatste Apache-strijder Geronimo (1829-1909) beperkt zich tot de jaren 1885-1886, toen hij uitbrak uit het hem toegewezen reservaat en met slechts 35 krijgers vanuit de heuvels van Arizona onzichtbaar de cavalerie bestookte. Met Wes Studi, Jason Patric, Gene Hackman, Robert Duvall. België 1, 0.10-2.00u.