Televisie Overige films

Five Graves to Cairo (Billy Wilder, 1943, VS). Tweede film als regisseur van scenarist Wilder in Hollywood is een opmerkelijk spionagedrama, ontleend aan de actualiteit. Britse geheime agenten trachten in woestijnhotel geheimen te ontfutselen aan medegast Rommel. Met name de casting van Erich von Stroheim in die laatste rol was zeer effectief. BBC2, 12.55-14.30u.

De stilte rond Christine M. (Marleen Gorris, 1982, Nederland). Speelfilmdebuut van de latere regisseur van o.a. Antonia was succesrijkste Nederlandse film van 1982. Feministische thriller over psychiatrisch onderzoek naar en proces tegen drie vrouwen (Nelly Frijda, Henriëtte Tol en Edda Barends) die zonder duidelijk motief de eigenaar van een kledingzaak hebben vermoord. Eertijds volgens deze krant „een spannende, zeer geestige film die ongemerkt een serie belangrijke mededelingen doet”. RTL4, 14.35-16.15u., onderbroken door reclame.

Chicken Run (Peter Lord & Nick park, 2000, GB). Tweede-Wereldoorlog-ontsnappingsklassiekers als The Great Escape en Stalag 17 stonden model voor onweerstaanbare klei-animatiefilm van de makers van Wallace & Gromit. Betreft een naargeestige kippenboerderij. Stemmen van o.a. Mel Gibson, Miranda Richardson. Ned.3, 15.05-16.20u.

D.A.R.Y.L. (Simon Wincer, 1985, VS). Brave familiefilm met onwaarschijnlijk sciencefictionscenario: een voorbeeldig adoptiekind blijkt een ontsnapte, door de overheid gezochte robot te zijn. Met Barret Oliver, Mary Beth Hurt. RTL7, 15.15-17.00u.

The Final Countdown (Don Taylor, 1980, VS). Vooral op papier kansrijke oorlogsfilm varieert op tijdmachineformule. Ultramodern vliegdekschip reist terug naar het Pearl Harbor van 1941. Kapitein Kirk Douglas ziet zich gesteld voor ingewikkelde ethische, filosofische en historische problemen. Ook met Martin Sheen, Katharine Ross. Tien, 16.55-18.55u.

Major League (David S. Ward, 1989, VS). Baseball-komedie hanteert versleten formule van ingesukkeld team dat tegen alle verwachtingen in andermaal de top bereikt. Stereotiepe karakters, onder wie catcher-veteraan Tom Berenger en de nog onbesuisde pitcher Charlie Sheen, figureren in staaltjes vertrouwde honkbalfolklore. Veronica, 18.35-20.30u.

EDtv (Ron Howard, 1999, VS). Behaagzuchtige moraliteit over de wetten van instant-populariteit. Televisie-kanaal volgt 24 uur per etmaal een onopvallende videotheekbediende die ook door ons een aardige ‘loser’ gevonden moet worden. Met Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Martin Landau, Sally Kirkland, Dennis Hopper. Net5, 20.30-22.50u.

The Replacements (Howard Deutch, 2000, VS). Dwaze sportkomedie. Coach Gene Hackman stelt vervangend football-team samen uit mafketels en ‘losers’, onder wie Keanu Reeves. Veronica, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Three Musketeers (Stephen Herek, 1993, VS). Betrekkelijk recente Disney-verfilming van vermaarde roman werd een internationale superflop. Film streeft authenticiteit na, maar strandt op een totaal gebrek aan begrip voor zowel de 17de-eeuwse werkelijkheid als de 19de-eeuwse romantiek van Dumas. Met Chris O’Donnell als D’Artagnan, Kiefer Sutherland als Athos, Charlie Sheen als Artemis en Oliver Platt als Porthos. BBC1, 21.00-22.40u.

Moonlight Mile (Brad Silberling, 2002, VS). Onstuimige tragikomedie over rouwverwerking verzandt in minder overtuigend melodrama. Jake Gyllenhaal trekt in bij de ouders (Dustin Hoffman en Susan Sarandon) van zijn vermoorde verloofde. Ondanks de rouw wordt hij verliefd op jongedame uit naburige bar. BBC1, 23.45-1.35u.