Televisie Film van de dag

Uit Five Graves to Cairo. Five Graves to Cairo année : 1943 Réalisateur : Billy Wilder Erich Von Stroheim PHOTOS12

Five Graves to Cairo. De tweede film als regisseur van scenarist Billy Wilder in Hollywood is een opmerkelijk spionagedrama, ontleend aan de actualiteit. De Britse korporaal John Bramble (Franchot Tone) doet zich voor als Duitser en tracht in een door de Duitsers gecontroleerd woestijnhotel in de Afrikaanse woestijn geheimen te ontfutselen aan medegast Rommel. Waar verstopt hij zijn benzine voor het militaire materiaal? Met name de casting van Erich von Stroheim, die sinds de jaren twintig het imago had van de ‘man you love to hate’, als Erwin Rommel is zeer effectief. Wilder werkte samen met collega’s die hij nog jarenlang trouw bleef: co-scenarist Charles Brackett, editor Doane Harrison en cameraman John F. Seitz, die de woestijn er spectaculair laat uitzien. Hij kreeg er in 1943 een Oscarnominatie voor. De muziek is van Miklós Rózsa, evenals Wilder uit Europa afkomstig. (Billy Wilder, 1943, VS), BBC 2, 12.55-14.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg