Sfeer tijdens formatie ‘goed en constructief’

De leiders van CDA, PvdA en ChristenUnie hebben deze week „goede vorderingen” gemaakt in hun onderhandelingen over een nieuw kabinet. Volgens de woordvoerder van informateur Herman Wijffels (CDA) is er sprake van „een goede, positieve en constructieve sfeer, waarin diepgaand inhoudelijk wordt overlegd”.

De drie leiders – Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) – willen binnen enkele weken klaar zijn met de vorming van een nieuw kabinet. Deze week hebben zij vooral over enkele financiële onderwerpen gesproken en over zaken als euthanasie, abortus en homohuwelijk. Was er vorige week in Friesland nog sprake van „inleidende en verkennende gesprekken”, deze week zijn „in het Catshuis de onderhandelingen over een coalitieprogram in volle omvang van start gegaan”, aldus Wijffels’ woordvoerder.

Uit een gisteren via RTL Nieuws uitgelekte campagnenotitie van het CDA, bedoeld voor de op 7 maart te houden verkiezingen voor de Provinciale Staten, blijkt dat het CDA baat heeft bij een snelle formatie. In het tien pagina’s tellende stuk schrijft campagneleider Jack de Vries dat de kiezer in november op het CDA heeft gestemd vanwege de economische stabiliteit, veiligheid en om een linkse coalitie tegen te houden. Mede om die reden wil het CDA snel een kabinet klaar hebben, zodat de campagneboodschap bij de Provinciale Statenverkiezingen helder kan zijn.

De Vries schrijft dat het CDA op 7 maart aan de kiezer een aantal resultaten wil laten zien. „Het economisch beleid blijft solide; zekerheden als de hypotheekrenteaftrek en de AOW blijven in stand; veiligheid en respect zijn prominente thema’s; ethische wetgeving wordt wel goed nageleefd, maar niet teruggedraaid; Balkenende wordt premier van een stabiel kabinet.”

Aangenomen moet worden dat het CDA op deze punten dus niet bereid zal zijn grote concessies te doen in de formatiebesprekingen. Overigens zijn onderwerpen als de hypotheekrenteaftrek en de AOW nog niet aan de formatietafel besproken. Een woordvoerder van fractieleider Balkenende zei dat de demissionaire premier het stuk, dat gedateerd is op 5 januari, nog niet heeft gelezen.

Het hele CDA-campagneplan is te lezen via www.rtlnieuws.nl