Ronaldo

FC Zwolle heeft nog gauw twee obscure Brazilianen ingelijfd. Domme investering: Brazilianen zijn te speels en te dartel voor de eerste divisie. Waar gekaatst wordt van boomstronk naar boomstronk. Darters zouden het goed doen in de eerste divisie. Zonder overgewicht kom je überhaupt niet aan de bal.

Als je dan toch, als FC Zwolle zijnde, voor Brazilianen kiest, doe dan Ronaldo. Ideaal overgewicht. Zelfs het hoofd van de gewezen stervoetballer is boomstronk aan het worden. Hij is ook nog te koop voor een zacht prijsje. Real Madrid heeft de Braziliaan al maanden in de uitverkoop, maar niemand wil hem. Coach Fabio Capello klatert week na week dat Ronaldo niet meer in zijn systeem past. Real-voorzitter Ramón Calderón heeft zich als beschermheer van de vedette teruggetrokken. Ook mooi meegenomen: Ronaldo spreekt beter Nederlands dan de gemiddelde Zwollenaar, weliswaar met een zachte g.

Het drama Ronaldo.

De spits speelde dit seizoen welgeteld zeven wedstrijden voor de Koninklijke. Hij scoorde één keer. De afgang zat er al enige tijd aan te komen. Afgelopen zomer gierden de stadions in Duitsland het uit als Ronaldo, met buikje, het veld betrad. Een rolmops in de spits van een WK-elftal, dat was nooit eerder vertoond. De cabaretgevoelige Duitsers lagen nog voor het eerste fluitsignaal in een deuk. Het was zo gênant dat Roberto Carlos, Ronaldinho en Kaká besloten om, lang voor het einde van het toernooi, weer naar huis te vliegen.

Het probleem van de gevallen engel is niet alleen zijn onbedwingbare paella-lust. Hij zou, naast gulzigheid, ook nog een geest des verderfs zijn voor jonge landgenoten. Hij zou wonderknaapje Robinho door het Madrileense nachtleven hebben gegidst, en ook nog hebben leren zuipen. Althans, op een ochtend waggelde Robinho halfdronken het trainingsveld op. Naar verluidt was zijn kegel niet te harden.

Nu zijn Spaanse sportkranten héél gevoelig voor roddel en achterklap, maar uit zijn PSV-tijd herinner ik me dat Ronaldo, in navolging van Romário, niet was weg te slaan uit de boerendisco’s van Eindhoven en omstreken. Hij wilde ook altijd trouwen met de meisjes die zich om hem heen krulden, wel zeventien keer na elkaar, in één nacht.

Ach, weeskinderen.

Als er maar de helft klopt van de liederlijke verhalen, dan nog zou Ronaldo de ideale spits zijn voor FC Zwolle. Wanneer de Europese Commissie niet ingaat op de klacht van een paar dorpelingen speelt FC Zwolle volgend jaar in een gloednieuw stadion. Wat heet, in een modern complex van 40.000 vierkante meter, inclusief casino, hotel, fitnesscentrum én discotheek. Het wordt feest in de donkere, overwegend christelijke gemeenschap. Kegels waaieren dag en nacht over het dorp uit. Dan heb je iets aan Ronaldo, als voorganger. Zuipen, dansen en bidden in elkaars verlengde, alleen een Braziliaanse god kan het bedenken.

Er heerst een onvoorstelbare bouwwoede in de eerste divisie. Het ene stadion moet nog groter dan het andere. Accommodatie als toverwoord. Stelt het iets voor? Niet veel meer dan de glorie van lokale betonbaronnen. De eerste divisie blijft wat het is: budgettair gesukkel, met een mombakkes van steen en beton, van grootspraak.

Er is één uitzondering: De Graafschap. Daar leeft voetbal, daar wordt, op zijn Engels, gedacht, gememoreerd en bespiegeld. Ook wel met betonhelden in de achterhoede, maar zij weten tenminste dat een bal rond is en dat cornervlaggen geen koninklijke lintjes zijn. Verder kan ik niets met de eerste divisie. Wat moet je met het plastic van FC Omniworld, met de anachronismes HFC Haarlem en FC Dordrecht, of met de ondoorstaanbare leegte van VVV? Opgetuigde cafés, met een achterban van (soms) nobele wilden, meer is het niet. Geef ze te vreten, laat ze zuipen, neuken en kotsen – die beschaving.

Ronaldo zou doodgelukkig zijn.

FC Zwolle pretendeert in het hogere segment van beschaving te liggen. Zou het? Doe mij maar PEC. Toen was de club niet een chantageobject van projectontwikkelaars. Nu weet ik het niet meer. Wat ik weet, is dat Zwolle een negorij is. Incest, à la carte, in de etalage van de Librije. Ouderlingen met testikels als klokken.

Ik denk dat Ronaldo daar wel om zou kunnen lachen. Dienaar van de duisternis: hem is het wel bestorven.

    • Hugo Camps