Rachid Taha: Diwan 2

Rachid Taha: Diwan 2 (WRASS 181, distr. lc music) ****
Rachid Taha: Diwan 2 (WRASS 181, distr. lc music) ****

Rachid Taha:Diwan 2(WRASS 181, distr. lc music)

Hij is hier niet zo bekend als zijn ‘oudere broer’ Khaled maar doet muzikaal niet voor hem onder: de rebelse raï-zanger Rachid Taha. Hij doorkruiste heel de wereld, behalve Nederland, flirtte met rock, funk, blues en techno maar keert op Diwan 2 terug naar de populaire stadsmuziek van de maghreb-regio. Waar hij, geboren in de Algerijnse stad Oran, naar luisterde tot hij in ’79 met zijn ouders naar Frankrijk emigreerde.

Er staan, net als op Diwan van tien jaar geleden, vooral covers op deze plaat – met als bekendste ‘Gana el Hawa’, beroemd gemaakt door de Egyptische gladjanus Abdel Hafez en het door diva Oem Kaltoem tot hit gezongen ‘Ghanni li Shawaya’.

Taha zou zichzelf niet zijn als hij er ook niet wat ‘fremdkörper’ in had gestopt. Zoals een kek trompetje in het begin en een twinkel-kora in het leerzame ‘Agatha’ van de Kameroense schrijver/musicus Francis Bebey. Volborstige koorzang en het Cairo String Ensemble geven deze dansmuziek extra schwung.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen