PVV riep steun van extreem-rechts in

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders heeft voorafgaand aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op extreem-rechtse en radicale internetfora opgeroepen de partij te ondersteunen.

De PVV had als nieuwe partij in elk van de negentien kiesdistricten minimaal dertig ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat een medewerker van Wilders de oproep voor het inleveren van zulke verklaringen onder meer deed op het extreem-rechtse forum Polinco. De medewerker zegt in een reactie dat hij pas achteraf hoorde van het extreme karakter van de site.

Dezelfde medewerker plaatste ook een oproep op het Dutch Disease Report, een forum met radicale uitingen, zoals de betiteling van de islam als „besmettelijke hersenziekte”.

Geert Wilders heeft publiekelijk altijd afstand gehouden tot extreem-rechts. Zo distantieert hij zich van het Vlaams Belang en het Franse Front National. Wilders wil nu niet reageren.

Aan de oproepen van de PVV is gehoor gegeven in extreem-rechtse kringen, ontdekte de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. Deze organisatie trof ondersteuningsverklaringen van 34 rechts-extremisten aan. Mede dankzij hun handtekeningen kwam de PVV aan voldoende ondersteuning om aan de verkiezingen deel te nemen.

Het gaat, meldt Kafka, om aanhangers, kandidaten en partijleden van onder meer Centrum Democraten, Centrumpartij, Voorpost en de wegens discriminatie verboden partij CP’86. In Flevoland ondertekende Hielke Tadema een ondersteuningsverklaring. Hij was in Almere kandidaat voor CP’86. Later dook hij op bij de Volksnationalisten Nederland en bij de Centrum Democraten.

Charles Lansbergen zette zijn handtekening in Zuid-Holland. Hij was in 1990 en 1994 kandidaat voor de Centrum Democraten. Hennie Dekkers zette in Limburg zijn handtekening. Hij was in 1989 Tweede Kamerkandidaat voor de Centrum Democraten.

Hans Lindenburg tekende voor Wilders in Zeeland. Hij is oprichter van het Nederlands Blok, zusterpartij van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang).

Opmerkelijk is de acceptatie door de Partij voor de Vrijheid van de steun van twee wegens doodsbedreigingen veroordeelde extremisten. Dat gebeurde terwijl Geert Wilders beveiliging had gekregen omdat hij met de dood werd bedreigd.

Wilders:pagina 3