Protest tegen expansie Louvre

René Moerland

In Frankrijk is een aanzienlijke protestbeweging op gang gekomen tegen buitenlandse expansie van het Louvre en andere nationale musea.

Een petitie tegen het ‘uitbaten’ van het nationale erfgoed van drie vooraanstaande oud-museumdirecteuren heeft sinds vorige maand steun gekregen van ruim 2.000 ondertekenaars. Jean Clair, oud-directeur van het Picasso-museum en Françoise Cachin, oud-directeur van de Franse nationale musea, voeren het verzet aan.

Zij keren zich met name tegen twee projecten van het Louvre. Sinds drie maanden verhuurt het Louvre 185 werken voor drie tot twaalf maanden aan het betrekkelijk onbekende High Museum in Atlanta. De ‘Coca-Cola-stad’ (schrijven Clair en Cachin neerbuigend) betaalt daarvoor 13 miljoen euro. Maar erger vinden zij de Franse plannen om in 2012 een museum in Abu Dhabi te openen onder de naam ‘Louvre’.

Gisteren onthulde de Franse krant Le Monde details over de afspraken die Frankrijk daarover met het emiraat heeft gemaakt. In ruil voor 700 miljoen euro gaan niet alleen het Louvre, maar ook andere nationale musea zoals het Centre Pompidou, het Musée d’Orsay en Quai Branly gedurende in elk geval tien jaar meewerken aan het uitlenen van werken aan het ‘Louvre’ in Abu Dhabi. Sommige werken, waaronder 300 van het Louvre, blijven daar de volle tien jaar. De naam Louvre wordt voor twintig jaar verhuurd. Volgens Clair, Cachin en hun medestanders komt deze operatie neer op het „verkopen van de ziel” van het Franse erfgoed.

Directeur Henri Loyrette heeft zich deze week verdedigd tegen de kritiek. Het Louvre kan niet achterblijven bij andere grote musea die zich internationaliseren, zoals de Hermitage in Sint Petersburg en het British Museum in Londen, vindt hij. Ook in Abu Dhabi heeft het museum een universele missie. „En het geld dat zo’n soort operatie opbrengt, is belangrijk.”

    • René Moerland