Premier in Bangladesh

De politieke toekomst van Bangladesh is gisteren in handen komen te liggen van Fakhruddin Ahmed, oud-topfunctionaris bij de Wereldbank en oud-gouverneur van de Bengaalse centrale bank. Tijdens een korte plechtigheid in het presidentiële paleis in Dhaka werd Ahmed beëdigd tot premier van de interim-regering. Zijn opdracht is alsnog een weg te banen naar parlementsverkiezingen in het verscheurde land (144 miljoen inwoners).

Ahmeds aantreden komt een dag nadat president Ianjuddin Ahmed de noodtoestand had afgekondigd en de voor later deze maand geplande verkiezingen voor onbepaalde tijd uitstelde.

Achter de crisis gaat diepe haat schuil tussen de Bengaalse Nationalistische Partij van Begum Khaleda Zia en de Awami League, een alliantie van oppositiepartijen onder leiding van Sheikh Hasina. Khaleda trad afgelopen oktober af als premier – volgens de grondwet moet een waarnemende regering verkiezingen voorbereiden.

Volgens de Awami League bevoordeelde die interim-regering Khaleda. Daarom besloot ze tot een boycot. Maar gisteren was Sheikh Hasina wel aanwezig bij de eedaflegging van de nieuwe interim-premier. Haar aartsrivale Khaleda niet. (Reuters)