Op Bekende Nederlanders-jacht in het Gooi

Niet alleen paparazzi jagen op beroemdheden, ook toeristen hebben sterrenhonger. In Hollywood is een tour langs sterrenhuizen normaal, in het Gooi nu ook. Laura van Baars rijdt mee met een BN’ers-tour

DAARONDER: Gooische vrouwen Linda de Mol en Willeke Alberti en Gooische mannen Marco Borsato en Gordon Foto’s Roy Beusker, Maurice Boyer, Merlin Daleman, Hollandse Hoogte, Talpa Nederland, Laren, 06-06-06 Willeke Alberti. Foto Marco Okhuizen
DAARONDER: Gooische vrouwen Linda de Mol en Willeke Alberti en Gooische mannen Marco Borsato en Gordon Foto’s Roy Beusker, Maurice Boyer, Merlin Daleman, Hollandse Hoogte, Talpa Nederland, Laren, 06-06-06 Willeke Alberti. Foto Marco Okhuizen okhuizen/Hollandse Hoogte

Gooise vrouwen, bestaan ze echt? Marianne, Ada, Nelleke, Cora-Jane en Caroline, werkzaam op de administratieve afdeling van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Zwijndrecht, zijn er toch wel een beetje benieuwd naar. „Maar het maakt ons echt niet uit als we Linda de Mol of Anita Meijer niet te zien krijgen, hoor”, zegt Ada. „We doen dit vooral voor de meligheid.”

Bijna iedere week rijdt Martin van der Zee, verpleegkundige uit Arnhem, een vrijgezellenfeestje of bedrijfsuitje langs de adressen van dertig bekende Nederlanders, de BN’ers. „Soms zijn het fans die alleen komen om het huis van hun idool te zien.”

Het fascineerde Van der Zee dat BN’ers gewoon in het telefoonboek staan. „Willeke Alberti, staat er in met haar voornaam erbij. Ik had zó 350 adressen bij elkaar verzameld. Toen ben ik in ’t Gooi de adressen gaan afrijden. Eerst met collega’s, later met klanten. Het zijn smalle straatjes, maar ik ken er na vijf jaar de weg wel.” De adressen zette Van der Zee op zijn website, www.adressenbekendenederlanders.uwnet.nl. De Gooise BN’ers kwamen daar pas achter toen het SBS 6-programma Hart van Nederland aandacht besteedde aan de site. „En toen sommeerden ze me de adressen te verwijderen. Maar de tours kunnen ze niet verbieden.”

De dames uit Zwijndrecht zijn vandaag vooral naar ’t Gooi gekomen om te lachen, en natuurlijk nog even na te praten met een kopje thee in het motel langs de A2, het begin- en eindpunt van de rondrit. Uitgelaten stappen ze het busje in. Ada: „Zouden er nog meer gekken zijn zoals wij die zo’n tour willen maken?”

de villa van de gouden kooi

En daar gaan ze. Eerste stop: de miljonairsvilla van het programma De Gouden Kooi. De Gouden Kooi? Daar hebben de dames nog nooit van gehoord. „Een soort Big Brother”, legt Martin uit, „maar er zijn allemaal hekken voor geplaatst toen de plaatselijke jeugd probeerde in te breken. Weinig meer van het huis te zien.”

Snel door naar de volgende adressen; dat van Johnny Kraaykamp die de bejaardenflat overnam van Marten Toonder in het Rosa Spierhuis. Dat van tandarts Beekman die prinses Máxima probeerde over te halen lid te worden van de Scientology kerk en zo de koninklijke familie als patiënt verloor. En dat van René Frogers restaurant Oesters aan de Brink, dat failliet ging. „Is het hele dorp Laren zo mooi?” vraagt een van de dames zich af.

het rijtjeshuis van frequin

En dan gaat de cd-speler aan. „Koffietijd!” herkennen de vrouwen op de achterbank. „Betekent dat dat we nu bij het huis van Mireille Bekooij zijn?” „Jullie zijn snel, dames”, vindt Martin. Achterin: „Schattig huisje, hoor.” Fotoflitsen.

En dan komt de grootste teleurstelling van de tour. Martin draait een treurmars. „Een treurig muziekje, voor een treurig huisje.” De bus staat voor het rijtjeshuis van Willibrord Frequin, ergens op grens van Laren en Eemnes. „Willibrord zegt dat dit een tijdelijke woning is, nu hij zijn vrouw heeft verlaten voor een stewardess. Maar dat roept hij al vier jaar.” „Hier maken we geen foto van, hoor”, zegt iemand achterin. „Dan denken ze thuis dat we naar ’t Gooi gekomen zijn om rijtjeshuizen te bekijken.”

Hemelsbreed maar een honderdtal meters bij Willibrord vandaan, maar wel in een betere buurt, woont Gordon. „Gordon heeft me al twee keer weggestuurd”, zegt Martin. Geen beletsel om ook vandaag weer langs het huis van de zanger te rijden. Martin schetst kort Gordons achtergrond, gebaseerd op informatie uit de roddelbladen: „Gordon was hier heel eenzaam. Overwoog zelfs om te verhuizen naar Amsterdam. Maar nu heeft hij gelukkig weer een vriendje.” Dat was tenminste het geval toen deze tour werd gemaakt; ondertussen schijnt de zanger weer alleen te zijn.

Dan, schallend uit de luidspreker in het busje: „De meeste dromen zijn bedrog.” Achterin: „Nee, woont Marco hier ook al?” Het houdt niet op. Welke BN’er woont er eigenlijk níet in ’t Gooi? Bij Borsato wordt het link. Er staat een tuinman met een blaasapparaat op de oprit. Hij kijkt de dames in het busje door de tralies van het tuinhek vervaarlijk aan. Dan gooit hij ineens het apparaat over het smeedijzeren hek, en klimt er zelf vliegensvlug achteraan. „Wegwezen, hij komt achter ons aan!” Het busje trekt snel op. Gespannen gegiechel achterin. „Het lijkt hier wel de Beekse Bergen.”

Anderhalf uur rijdt het busje door Laren, Blaricum, Huizen en Naarden. Ieder huis wordt aangekondigd met toepasselijke muziek. Monique van der Ven wordt bezocht, begeleid door het muziekje van Spangen. Bij Jerney Kaagman klinkt ‘Weekend’ van Earth, Wind & Fire), bij Anita Meijer ‘Why, Tell Me Why’, bij Willeke Alberti ‘Samen’, bij Anita Witzier de Memories-band, bij René Froger ‘Een eigen huis’ en bij Rolf Wouters de jingle van de Tandenborstelshow.

Het kasteel van Linda de Mol

Mooie bijkomstigheid is dat de uitgerangeerde presentator Wouters zijn huis In den Uil voor 1,2 miljoen te koop heeft staan. „Stond gewoon op Funda”, zegt Martin, en houdt een uitdraai van de huizensite omhoog. „Kun je precies lezen hoe zijn villa eruit ziet.”

Klapstuk van de tour is het huis („kasteel”, volgens de dames) van Linda de Mol, het landgoed Oud Crailoo in Crailo. De dames waren er van overtuigd: „Bij Linda staat vast wel een kopje koffie voor ons klaar.” Maar de toegangspoort en de voordeur van Oud Crailoo blijven gesloten. Alleen de blonde labrador kijkt vijandig naar de witte bus voor de poort. Martin blijft optimistisch: „Dit huis zal gelukkig altijd goed te zien zijn vanaf de straat, want van Monumentenzorg mogen er geen hoge bomen rondom geplaatst worden.”

Via de villa’s van Herman Heinsbroek en Jan des Bouvrie rijdt de BN-tour weer terug naar het motel. Rest de dames nog één vraag aan Martin: „Heb je wel eens ruzie gehad met een BN’er bij wie je voor de deur stond?”

Martin aarzelt niet: „Ruzie niet. Maar Peter R. de Vries belde me een keer op na een tour, en vroeg of ik nooit meer wilde langsrijden omdat hij zijn adres geheim wil houden. Dat heb ik toen gedaan. Hij woont in Hilversum, en dat ligt toch niet op mijn vaste route. Maar aan iemand als Gordon heb ik geen boodschap. Het is niet verboden om langs te rijden en ik hinder niemand.”

Boek zelf een tour langs de huizen van bekende Nederlanders op www.adressenbekendenederlanders.uwnet.nl, of mail naar bntours@wanadoo.nl. Kosten voor een tour van anderhalf uur is afhankelijk van het aantal deelnemers. Minimaal 85 euro, maximaal 160 euro.
    • Laura van Baars