Onrust om prijzen van tortilla’s

Onrust om prijzen van tortilla’s Mexico stad, 13 jan. Een Mexicaanse tortillamaker verzamelt tortilla’s in haar winkel. De prijs van tortilla’s, het Mexicaanse volksvoedsel, is binnen twee maanden vervijfvoudigd. President Calderon zegde toe er alles aan te zullen doen een verdere prijsexplosie te voorkomen. De kartelautoriteiten starten een onderzoek. Het is niet geheel duidelijk waardoor de prijsstijgingen worden veroorzaakt. Een groot deel van het graan in tortilla’s wordt vanuit de Verenigde Staten geïmporteerd, waar de graanprijzen sterk zijn gestegen als gevolg van de vraag naar van graan gemaakte ethanolbenzine. Daarnaast zou speculatie de prijzen van tortilla’s hebben opgedreven. Foto AP Photo/Gregory Bull Tortilla maker Leticia Balino gathers a pile of tortillas in her shop in Mexico City, Mexico, Wednesday, Jan. 10, 2007. Tortillas, one of Mexico's most closely regulated commodities, rose in price this month, from seven to ten pesos for one kilo. (AP Photo/Gregory Bull) Associated Press