Meindert Talma & The Negroes: Nu geloof ik wat er in de bijbel staat

Meindert Talma & The Negroes: Nu geloof ik wat er in de bijbel staat (Excelsior) ****
Meindert Talma & The Negroes: Nu geloof ik wat er in de bijbel staat (Excelsior) ****

Meindert Talma & The Negroes:Nu geloof ik wat er in de bijbel staat(Excelsior)

Om Meindert Talma in geknepen Gronings te horen vertellen over de wederwaardigheden van Blind Willie Johnson of Mississippi John Hurt is op zich al een belevenis. Verrassend zijn ook de uitvoeringen die Meindert Talma & The Negroes maakten van oude opnamen die ooit zijn verzameld door Harry Smith, zoals nu te horen op de cd Nu geloof ik wat er in de bijbel staat. De uitvoeringen zijn niet zo sober en spartaans als de oude bluesopnamen van oorsprong vaak waren. Ze zijn aangekleed met vloeiende instrumentaties, op een manier die wel degelijk aansluit bij de rechtvoorzijnraap-stijl van de originelen.

Talma vertaalde de liedjes, maar die klinken door zijn Groningse tongval toch exotisch. Hoewel de nummers van verscheidene auteurs zijn is de cd een mooie eenheid geworden, waarin de huppelende viool, de snerende mondharmonica en de kreupel voortdravende drums een ijzersterk kader geven aan de droeve verhalen over gelovigen en zondaars.

HESTER CARVALHO