Kroonprins trekt zich terug uit evaluatiecommissie IOC

Kroonprins Willem-Alexander heeft zicht teruggetrokken uit de evaluatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), die moet rapporteren over de kandidaatssteden voor de Olympische Winterspelen van 2014. Als IOC-lid kan hij geen tijd voor die werkzaamheden vrijmaken. De prins heeft recentelijk in overleg met IOC-voorzitter Jacques Rogge tot de afzegging besloten.

De belangrijkste reden is dat Willem-Alexander op verzoek van Kofi Annan, de vorige maand afgetreden secetaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), voorzitter is geworden van United Nations Secretary-General’s Advisory Board on Water and Sanitation. In die functie adviseert Willem-Alexander de secretaris-generaal bij het halen van de millenniumdoelstellingen. Die zijn erop gericht dat 1,6 miljard mensen toegang krijgen tot sanitaire voorzieningen en 1,1 miljard mensen beschikking hebben over schoon drinkwater in 2015. De kroonprins is voor de functie gevraagd vanwege zijn grote betrokkenheid bij de internationale waterproblematiek.

Doordat de VN-functie veel (reis)tijd in beslag neemt, zou prins Willem-Alexander amper tijd overhouden voor binnenlandse werkzaamheden als hij de komende maanden ook nog op pad zou moeten met de evaluatiecommissie. Die bezoekt tussen 14 februari en 17 maart de drie kandidaatssteden voor de Winterspelen van 2014: PyeongChang in Zuid-Korea, Salzburg in Oostenrijk en Sotsji, een Russische stad aan de Zwarte Zee.

De evaluatiecommissie heeft tot taak te rapporteren over de drie steden, waarna begin juli tijdens de 119de IOC Sessie in Guatemala Stad een keus wordt gemaakt. De evaluatiecommissie is ingesteld na het omkoopschandaal rond de Spelen van Salt Lake City. Sindsdien is het IOC-leden verboden op persoonlijke titel kandidaatssteden te bezoeken.

    • Henk Stouwdam