Krijgsheren in Somalië staken strijd met regering

Mogadishu, 13 jan. Enkele uren nadat het Somalische leger gisteren met steun van Ethiopische militairen in het uiterste zuiden van het land het laatste bolwerk van islamitische strijders heeft ingenomen, hebben Somalische krijgsheren gezegd hun milities deel uit te laten maken van het regeringsleger. Terwijl deze overeenkomst werd gesloten, werd er echter op straat nog gevochten tussen de clan-gebonden milities, die al ruim vijftien jaar in Somalië een gewapende strijd voeren. President Abdullahi Yusuf, die deze week voor het eerst in de hoofdstad Mogadishu was sinds hij twee jaar geleden werd gekozen, hoopt dat er een internationale vredesmacht in Somalië kan worden gestationeerd als de clans hun strijd staken, zodat zijn tot nu toe zwakke regering de tijd krijgt een leger- en politiemacht op te bouwen.