Kantoor ZOA in Sri Lanka bestormd

Een kantoor van de ontwikkelingsorganisatie ZOA Vluchtelingenzorg in de Sri Lankese hoofdstad Colombo is donderdag bestormd door nationalistische boeddhistische monniken. Zij eisten het vertrek van de organisatie uit Sri Lanka, na een beschuldiging van de regering dat ZOA de rebellenbeweging Tamil Tijgers zou steunen.

Twee parlementariërs van de van de nationalistische monnikenpartij JHU, acht monniken en ongeveer zeventig andere aanhangers drongen al schreeuwend het gebouw binnen. Zij filmden de medewerkers en namen een register in beslag. Niemand raakte gewond.

ZOA werkt al jaren in het oosten en noorden van het eiland, waar de Tamil Tijgers vechten tegen het leger voor een thuisland voor de Tamil-minderheid. Donderdag maakte het Sri Lankese ministerie van Defensie bekend een onderzoek te beginnen naar ZOA, omdat er materialen van de organisatie zouden zijn gevonden in het oostelijke dorp Thangavelayathapuram, dat onder gezag van de Tijgers zou staan. Het is niet bekendgemaakt om wat voor materialen het gaat. Het ministerie verklaarde de visa van de buitenlandse medewerkers te zullen intrekken.

Timmo Gaasbeek, adviseur voor ZOA in Colombo, zegt dat als er spullen gevonden zijn, die gestolen zouden kunnen zijn uit de kleuterschool die ZOA heeft gesticht voor bewoners die na jaren in een kamp geleefd te hebben, zijn teruggekeerd. In het gebouw naast de school is een kantoor van de politieke tak van de Tijgers gevestigd. ZOA mag sinds de luchtmacht in augustus begon met bombardementen het dorp niet meer betreden, en is er daarom ook niet meer geweest. „Wij hebben de overheid altijd op de hoogte gehouden van onze werkzaamheden. Blijkbaar spelen er politieke belangen om dit soort beschuldigingen te uiten.”

Na de bestorming heeft het ministerie telefonisch toegezegd officiële verontschuldigingen te zullen aanbieden, en een verklaring dat ZOA niets te verwijten valt.