‘Hoe meer ellende, hoe beter’

Beleggers worden doorgaans vooral vrolijk bij stijgende koersen. Maar dat een ingeklapt aandeel ook zijn charmes heeft, bewijst ABN Amro. Die bank heeft twee jaar geleden een speciaal fonds in het leven geroepen om omver gevallen beursfondsen op te rapen: het Europe Equity Revival Fund.

Martine Paap (33), een van de vier fondsbeheerders, is nu eenmaal contrair en vindt het „fijn” om tegen de markt in te gaan. Zij is binnen Europa voortdurend op zoek naar aandelen „waar iets mee aan de hand is”, waar anderen geen geloof meer in hebben en die door beleggers genegeerd worden. „Het is de enige manier om meer rendement te halen dan de portefeuilles in standaardaandelen.”

Je moet er maar van houden, de jacht op bedrijven die in de penarie zitten.

„Het is heerlijk. Hoe meer ellende hoe beter. Als er morgen weer een Ahold-achtig schandaal uitbreekt, kunnen wij weer aan de slag.”

Aan wat voor criteria moeten de bedrijven voor uw portefeuille precies voldoen?

„Het moeten aandelen zijn die al twee tot drie jaar duidelijk minder presteren dan andere in hun industrie, door slecht management bijvoorbeeld of mislukte overnames. Er moet rond die fondsen een negatief sentiment heersen, bij beleggers, en in de media. Ook hun koers moet dus achterblijven. We moeten daarbij wel een heilig geloof hebben in herstelmogelijkheden van die bedrijven.”

Hoe gaat u precies te werk?

„Het opsporen is niet al te moeilijk: van de 2.000 aandelen die we volgen presteert de helft per definitie onder het gemiddelde. Daar zoeken we bedrijven uit waarmee iets fundamenteel mis is. Vervolgens kijken we of er herstelscenario’s te bedenken zijn om zo’n bedrijf uit het dal te halen. Als ze bij ons door de screen komen, duiken we in het verhaal. Wat is er precies misgegaan? Wat is de kern van het probleem?”

En dan?

„Die vragen stellen we vervolgens ook aan de top van het bedrijf. We gaan bij ze langs. Het management moet gebrand zijn om aan een werkbaar herstelscenario mee te doen. Daar doen wij zelf suggesties voor. We willen geen symptoombestrijding, maar echt herstel.”

U zit groot in Getronics. Die kwam de afgelopen maanden steeds met nieuwe tegenvallers.

„We zijn daar pas eind oktober ingestapt. Net op tijd. Ja, de koers kreeg nog een tik toen de financiële man onverwachts opstapte, maar het herstel zette zich vervolgens snel in. We hebben vertrouwen in de toekomst. Het bedrijf heeft de nodige maatregelen genomen.”

Wat is een afgerond voorbeeld van een succesvolle belegging?

„Hagemeyer. Daar zijn we ooit op 1,98 ingestapt en hebben dat voor iets meer dan 4 euro verkocht. 100 procent rendement in iets meer dan een jaar.”

U bent geen langetermijnbelegger.

„Als het goed is zitten we nooit lang in een fonds, gemiddeld een jaar. Als we ons koersdoel hebben bereikt, stappen we uit. Dan moet het maar worden opgepikt door gewone beleggingsfondsen.”

    • Philip de Witt Wijnen