Groningers op de bres voor verboden vechthond Cookie

Groningers op de bres voor verboden vechthond Cookie GRONINGEN, 13 JAN. Tientallen actievoerders eisten gistermiddag in Groningen de vrijlating van de witte hond Cookie, die afgelopen weekeinde op straat in beslag is genomen. Cookie heeft, zo blijkt uit een schouw van de Algemene Inspectiedienst AID, kenmerken van een pitbull. De Regeling Agressieve Dieren RAD uit 1993 bepaalt dat het fokken en houden van pitbulls en pitbullachtigen verboden is. Eigenaresse Gerrie Mellema zegt dat haar hond „totaal niet agressief” is. Ze wil een second opinion en heeft een advocaat ingeschakeld om te voorkomen dat Cookie een spuitje krijgt. Dinsdag vond ook een lawaaiactie plaats voor het Groninger politiebureau, waarbij klappen vielen tussen actievoerders en agenten. Mellema sprak deze week met de Groninger burgemeester Wallage, die de emoties volgens een gemeentewoordvoerder begrijpt. „Maar hij is gebonden aan landelijke wetgeving.” Henk ten Napel van de Stichting Zinloos geweld tegen Dieren steunt Mellema. „Er moet worden gekeken naar het gedrag van een hond en niet naar de uiterlijke kenmerken. De meeste pitbullachtigen zijn superlief.” Nederland- Groningen - 12-01-2007 Grote markt demonstratie tegen het vasthouden van Cookie een hond die wordt aangezien voor een pittbul. Eigenaresse van Cookie, Gerrie Mellema demonstreert samen met haar ouders en vele sympatisanten . Foto: Sake Elzinga
Groningers op de bres voor verboden vechthond Cookie GRONINGEN, 13 JAN. Tientallen actievoerders eisten gistermiddag in Groningen de vrijlating van de witte hond Cookie, die afgelopen weekeinde op straat in beslag is genomen. Cookie heeft, zo blijkt uit een schouw van de Algemene Inspectiedienst AID, kenmerken van een pitbull. De Regeling Agressieve Dieren RAD uit 1993 bepaalt dat het fokken en houden van pitbulls en pitbullachtigen verboden is. Eigenaresse Gerrie Mellema zegt dat haar hond „totaal niet agressief” is. Ze wil een second opinion en heeft een advocaat ingeschakeld om te voorkomen dat Cookie een spuitje krijgt. Dinsdag vond ook een lawaaiactie plaats voor het Groninger politiebureau, waarbij klappen vielen tussen actievoerders en agenten. Mellema sprak deze week met de Groninger burgemeester Wallage, die de emoties volgens een gemeentewoordvoerder begrijpt. „Maar hij is gebonden aan landelijke wetgeving.” Henk ten Napel van de Stichting Zinloos geweld tegen Dieren steunt Mellema. „Er moet worden gekeken naar het gedrag van een hond en niet naar de uiterlijke kenmerken. De meeste pitbullachtigen zijn superlief.” Nederland- Groningen - 12-01-2007 Grote markt demonstratie tegen het vasthouden van Cookie een hond die wordt aangezien voor een pittbul. Eigenaresse van Cookie, Gerrie Mellema demonstreert samen met haar ouders en vele sympatisanten . Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake