Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Extreem-rechts hielp Wilders

Geert Wilders moet niets hebben van extreem-rechts. Maar voorafgaand aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer ronselde zijn PVV wel in die kringen.

„Mooi dat hier mensen zijn die Wilders een warm hart toedragen! Vergeet je echter niet aan te melden op de site, of via mij, als je wilt tekenen. Dan weten wij waar we aan toe zijn.”

Het is juli 2006, vier maanden vóór de Tweede Kamerverkiezingen. Een medewerker van Tweede Kamerlid Geert Wilders heeft ingelogd op het racistische en extreem-rechtse webforum Polinco. Hij roept de aanhang van Polinco op een ondersteuningsverklaring voor Wilders te ondertekenen.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Wilders heeft in elk kiesdistrict minimaal dertig ondersteuningsverklaringen van kiezers nodig. Zonder deze verklaringen (voorzien van een handtekening) kan de nieuwe partij op 22 november niet in alle negentien districten meedoen. Dan is het „onmogelijk dat er een nieuwe, frisse wind kan waaien in ons dierbare Nederland. Namens Geert bedankt!”

Matthijs Jansen is de medewerker die de oproep plaatst, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Hij is verantwoordelijk voor de verkiezingscampagne in het noorden. Tegelijk coördineert hij in de tweede helft van vorig jaar met zijn collega Niels van Holland vanuit het fractiekantoor van Wilders in Den Haag in het hele land de campagne voor het binnenhalen van voldoende ondersteuningsverklaringen. Hij plaats eerder ook een oproep op het Dutch Disease Report, „een discussieforum over de augiasstal Nederland”. Ook hierop staan extreme uitingen over „kanker-allochjes” en wordt de islam betiteld als „een besmettelijke hersenziekte”.

Beide internetsites worden vanuit de Verenigde Staten gehost, zoals veel extreem-rechtse, fascistische en neonazistische sites. Wie achter de sites schuilgaat, is niet helder, zegt het Meldpunt Discriminatie Internet. „Polinco is een afkorting voor POLitiek INCOrrect. Dat is wat ons betreft een understatement. Op de website staan al jaren discussies die islamofoob, racistisch en antisemitisch zijn”, aldus Marco Hughes van het meldpunt.

Polinco is „zelden vrij van antisemitische uitingen” en het gaat „met de nodige regelmaat zelfs om holocaustontkenning”, staat in de pas verschenen Monitor racisme en extremisme van de Universiteit Leiden en de Anne Frank Stichting.

PVV’er Matthijs Jansen: „Ik wist niet dat Polinco extreem-rechts is. Dat hoorde ik pas achteraf. Ik heb op verschillende fora oproepen geplaatst. Ik weet niet meer precies op welke.”

Wilders heeft publiekelijk altijd afstand gehouden tot extreem-rechts. Zo distantieert hij zich van het Vlaams Belang van Filip Dewinter en van het Front National van Jean-Marie Le Pen (‘Ik heb niets met Le Pen, ook nooit gehad’). Wilders wil ook niet geafficheerd worden als opvolger van wijlen Hans Janmaat en diens Centrum Democraten, laat staan met de in 1998 wegens het aanzetten tot discriminatie verboden CP’86. De PVV is, in de optiek van Wilders, een fatsoenlijke rechtse partij.

De oproepen van de PVV blijven niet zonder resultaat. Onder de honderden mensen die de partij aan voldoende handtekeningen helpen, zijn 34 rechts-extremen en fascisten, zo ontdekt Kafka. Dit ‘antifascistisch onderzoeksbureau’ uit Leiden bestudeerde vorig jaar november de handtekeningen die de PVV inleverde. Het blijken veelal deelnemers aan het Polinco-forum, waar de PVV haar oproep deed.

Kafka ontdekt tussen de ondertekenaars aanhangers, kandidaten en partijleden van Centrum Democraten, Centrumpartij, Voorpost en CP’86.

Wie treft Kafka aan? Hielke Tadema bijvoorbeeld. Hij is eerder in Almere kandidaat voor CP’86. Later duikt hij op bij de Volksnationalisten Nederland en bij de Centrum Democraten. In 2002 meldt Tadema op internet: „Per slot kwam al dat volk hier vooral om uitkeringen etc. of bleven om die reden hier hangen. Hoe verachtelijk.”

Charles Lansbergen zet zijn handtekening in Zuid-Holland. Hij is in 1990 en 1994 kandidaat voor de Centrum Democraten en is te vinden op het fascistisch internetforum Stormfront. Daarop meldt hij in 2001 dat hij de bedenker is van de slogan ‘vol is vol’.

Hennie Dekkers zet in Limburgzijn handtekening. Hij is in 1989 Tweede Kamerkandidaat voor de Centrum Democraten. Dekkers is voorzitter van de stichting Boerenvolk Broedervolk.

Hans Lindenburg tekent voor Wilders in Zeeland. Hij is oprichter van het Nederlands Blok, zusterpartij van het Vlaams Blok (nu Vlaams Belang). Later is hij lid van Vereniging Taalverdediging (extreem-rechtse taalpuristen). Lindenburg vindt de betiteling ‘extreem-rechts’ onjuist: „Ik weet niet wat ze daarmee bedoelen. Ik ben een zeer fatsoenlijk mens. Die mensen van Kafka zou het recht van spreken moeten worden ontnomen.”

In Zuid-Holland steunt de PVV ook op Theo van Baarle, ooit actief in het Oud Strijders Legioen (OSL), een rechtse pressiegroep. Later is Van Baarle betrokken bij de extreme splinters Realisten Nederland en Politieke Partij Handhaving Waarden en Normen.

Huub Eigenhuijsen tekent in Gelderland. Hij is in 1995 kandidaat voor het Nederlands Blok en runt enkele jaren het bedrijfje Dietse Coöperatie.

Ook oud-LPF’ers, met een rechts-extremistische inslag, tekenen voor Wilders. Zoals Onno Loenen. Hij schrijft op het internetforum Polinco over „gedwongen remigratie van islamitische elementen” en over „het linkse kakkerlakkenvolk”. Loenen tekent in Utrecht. In Zuid-Holland doet Wlady van Hanswijck de Jonge dat. Hij is eerder afdelingssecretaris van de LPF in Groningen. In 2005 ondertekent hij een petitie op het rechts-radicale Platform de Krijger voor een verbod van het „zionistische” Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Ook Fleur Agema, tweede op de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, is actief op een fascistisch internetforum. In september 2004 meldt ze zich aan op Stormfront , die de slogan ‘White Pride World Wide’ hanteert. Agema discussieert er met een deelnemer die opereert onder de schuilnaam ‘Gezonde Hollander’. Daarbij doet ze zelf geen extreme uitingen. Sinds 2005 onderzoekt justitie de site.

Meest opmerkelijk is de acceptatie door de PVV van de steun van twee wegens doodsbedreiging veroordeelde extremisten. Terwijl Geert Wilders bewaakt wordt vanwege doodsbedreigingen, laat de PVV zich in Noord-Brabant steunen door Wim van L.. Deze Bosschenaar krijgt in 2003 een maand voorwaardelijke cel en 900 euro boete voor bedreiging van de rechters die de moordenaar van Pim Fortuyn tot achttien jaar cel veroordelen. Hij wil op hen „jachtgeweren leegschieten” en hoopt dat de familie van de rechters wordt uitgemoord door moordenaars die weer vrijkomen. Hij is ook actief op internetfora. Over allochtonen die een misdrijf begaan, schrijft hij in een nieuwsbrief: „Op transport naar Birkenau!”

Nog zo iemand is Jan L. uit Groningen. In 2006 wordt hij door de rechter veroordeeld tot een boete voor het bedreigen van de directeur van vluchtelingenorganisatie Inlia met de woorden: „Het wordt nu echt tijd voor een nekschot.” Jan L. is actief op het extreem-rechtse internetforum Polinco en heeft contact met fascistische clubs als Voorpost.

Als op 11 oktober 2006 alle ondersteuningsverklaringen zijn geaccepteerd, en het zeker is dat de PVV in het hele land mag meedoen, krijgt iedereen die geholpen heeft een e-mail van Geert Wilders: „Hartelijk dank aan alle mensen die een handtekening op een ondersteuningsverklaring voor ons hebben gezet.”

Zijn de mensen, aan wie de PVV een handtekening heeft gevraagd, gescreend?

Matthijs Jansen: „We hadden zes medewerkers. Dat was te weinig om iedereen als een soort detectivebureau te checken. Dus hebben we geprobeerd mensen, die een gevaar zouden kunnen zijn, eruit te filteren.

Hoe heeft u dat gedaan?

„Er zijn gesprekken geweest en sommige namen hebben we gegoogled. Zo zijn er mensen uitgehaald. Hoeveel weet ik niet. Ik ken voorbeelden van mensen die achteraf van de Centrum Democraten bleken te zijn geweest.”

Maar er zitten toch nog Centrum Democraten tussen?

„Je blijft altijd zitten met personen die je liever niet hebt. Het is niet zo dat we uit praktische overwegingen maar een oogje dichtgeknepen hebben. Die lui zijn gewoon door de mazen van het net gekropen. Het is jammer dat het zo gegaan is.”

Geert Wilders weigert commentaar.

Informatie Kafka: kafka.antifa.net/wilders.pvdv.htm