Extra foliumzuur vertraagt ontstaan ouderdomsdoofheid

Dagelijks een extra dosis foliumzuur kan gehoorverlies bij ouderen tegengaan. foto evelyne jacq Europa, Nederland, Nieuwegein, 06-04-2006 De Varibel, de nieuwe hoorbril is donderdag in Nieuwegein gepresenteerd. De hoorbril, ontwikkeld door TU Delft, is een geheel nieuwe type hooroplossing dat voor tienduizenden slechthorenden in een behoefte moet gaan voorzien. In elke brillennpoot bevindt zich een rij van vier gekoppelde microfoontjes, welke het geluid van voren selectief versterken en het omgevingslawaai dempen. Handicap, horen, slechthorend, hoortoestel, omgevingsgeluid, geluid, lawaai, spraakverstaanbaarheid, behoefte , hoorbril , hooroplossing ,slechthorenden , varibe, doof, doofheid, doven. Foto Evelyne Jacq
Dagelijks een extra dosis foliumzuur kan gehoorverlies bij ouderen tegengaan. foto evelyne jacq Europa, Nederland, Nieuwegein, 06-04-2006 De Varibel, de nieuwe hoorbril is donderdag in Nieuwegein gepresenteerd. De hoorbril, ontwikkeld door TU Delft, is een geheel nieuwe type hooroplossing dat voor tienduizenden slechthorenden in een behoefte moet gaan voorzien. In elke brillennpoot bevindt zich een rij van vier gekoppelde microfoontjes, welke het geluid van voren selectief versterken en het omgevingslawaai dempen. Handicap, horen, slechthorend, hoortoestel, omgevingsgeluid, geluid, lawaai, spraakverstaanbaarheid, behoefte , hoorbril , hooroplossing ,slechthorenden , varibe, doof, doofheid, doven. Foto Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Extra inname van foliumzuur vertraagt de ontwikkeling van ouderdomsdoofheid. Onderzoekers uit Wageningen hebben aangetoond dat het vooral gehoorverlies van lage tonen vermindert (Annals of Internal Medicine, 2 januari). Deze lage tonen vallen binnen de frequenties waarop mensen spreken.

Deelnemers in de leeftijd tussen 50 en 70 jaar moesten gedurende 3 jaar dagelijks een pilletje innemen; 0,8 milligram foliumzuur of een placebo. Aan het begin en aan het einde van de studie werden gehoortesten afgenomen. Zowel in de foliumzuurgroep als in de placebogroep was het gehoor na 3 jaar wat slechter geworden. Voor de hoge tonen was deze afname gelijk, maar voor lage tonen was het gehoor iets beter gebleven in de foliumzuurgroep.

Het verschil dat bij het horen van lage tonen werd gevonden was zeer klein. In het dagelijks leven is dit verschil waarschijnlijk niet eens merkbaar. Maar het is mogelijk dat langduriger toediening van foliumzuur meer effect heeft.

Een verbeterde bloedtoevoer naar de gehoorzenuw kan volgens de onderzoekers een verklaring zijn voor het gevonden verschil. Dat foliumzuur in het onderzoek geen invloed had op het horen van hoge tonen, kan komen doordat de eerste verschijnselen van ouderdomsdoofheid (gehoorverlies van hoge tonen) al voor het onderzoek bij de deelnemers waren opgetreden.

Gehoorverlies is een normaal verschijnsel bij ouderen. Eén van de mogelijke oorzaken van ouderdomsdoofheid is een hogere concentratie van de stof homocysteïne op hogere leeftijd. Foliumzuur kan deze concentratie verlagen.

Foliumzuur is een vitamine die veel voorkomt in groenten en volkorenproducten. De aanbevolen dagelijkse innamehoeveelheid is 0,3 milligram.

Femke van ’t Hof

    • Femke van 't Hof